Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?
Lubomír Jindra:
Všechno přes tři chrániče ok, akorát tam je chyba, ty chrániče ne 16 ale 25A, pokud je neplánujete všechny čtyřpólové o čemž pochybuji ;)
Normálně se domluvte s nějakým elektrikářem nebo revizním technikem, který vám to zkontroluje po natahání kabelů a zapojí rozvaděč. Nebude to stát kotel a vy budete mít jistotu.
Jirka Š. Svejkovský:
Pán zřejmě našel FI, které jsou označeny různými proudovými hodnotami a shodně obsahují kontakty 40A.
Jiří Schwarz:
Citace: Miloš Kotek 22.11.2013, 13:25
Jste si jist, že prasklá žárovka vyrazí chránič? Z jakého důvodu?
Nemám zkušební laboratoř. Ale setkal jsem se s tím, že někdy při nějaké špičce vypadne chránič v obvodu, kde jsou nějaké rozdílové proudy, při kterých by to mělo držet (a taky to v klidu drží). Může v tom hrát roli přesycení magnetického obvodu a z toho plynoucí změna parametrů...
Dokud jsem se neúčastnil "pitvy" chrániče, kdy "Milanovy ručičky" rozložily přístroj dokonale ale opatrně, myslel jsem si, že v chrániči něco natáhne z rozdílového proudu.
Ono je to naopak, on je tam slabý magnet a kotvička v klidu drží a naopak při rozdílovém proudu odpadne...
Tomáš Žabka:
Vzhledem k tomu jakou formu prezentace k zapojení FI volíte, navrhoval bych vám alespon jedno sezení s nějakým projektantem elektro.
Rozvadeč máte celkem pěkně navržen, ale chybí vám tam několik okruhů. Např. na kuchyňskou linku určitě dva okruhy, z důvodu zapojení dvou spotrebičů 2kW (napr. konvice, friťák, topinkovač, kávovar, kontaktní gril, atd), dále myčka, ele. trouba, sušička atd.
Je lepší investovat pár tis. do jednoduchého projektu, který vám bude myslet na vše, řekne jaký materiál a kolik ho bude potřeba. Stejně jako vám rozvrhne zásuvky na TV, internet, umistění zvonku, rozmístění a řešení ovládání osvětlení atd. Další věc je to, že pokud vám to následně bude montovat firma, tak přesně víte kolik mat. bude potřebavat a taky kolik, asi bude mat. stát. Nemůže vás pak firma "tahat za nohu", že potřebuje více peněz na dokoupení všeho možného.
U vyhotovení "svépomocí" se zase bez projektu vystavujete tomu, že 20x pojedete dokupovat, 3 kabičky nebo 5m "tohohle" kabelu, 10m"tamtoho" kabelu atd.
Jinak na varnou desku pokud neděláte průmyslovou kuchyni tak stačí 5(J)x2,5 do vzdálenosti cca 50m a odjištěná 3x16A char B.
Jinak něco pro zasmání, projektanti znají i všeljaké vychtávky, které jsou možné připojit, jako např. zásuvka ve skříni na boty (v šatně), kvůli připojení leštiče bot, nebo zásuvka na záchodě kvůli bidetovému prkýnku atd. :-)
Lubomír Jindra:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 22.11.2013, 16:38
Pán zřejmě našel FI, které jsou označeny různými proudovými hodnotami a shodně obsahují kontakty 40A.
Nevím co jaký výrobce do čeho osazuje a ani mě to nezajímá. Důležité jsou údaje na štítku. Přístroj označený 16A, kterým může téct 25A je pro mě jednoznačná závada na "neschopno".
Citace: Tomáš Žabka 22.11.2013, 17:12
Jinak něco pro zasmání, projektanti znají i všelijaké vychytávky, které jsou možné připojit, jako např. zásuvka ve skříni na boty (v šatně), kvůli připojení leštiče bot, nebo zásuvka na záchodě kvůli bidetovému prkýnku atd. :-)
Souhlasím a ani bych neřekl pro zasmání, přizpůsobení elektroinstala ce ve fázi výstavby pro konkrétní požadavky uživatelů je velmi důležitá a žádaná služba. Jak píšete a nebo třeba zásuvka 230V v předsíni nad budoucí poličkou u stropu pro WIFI a další vychytávky, kdy je elektroinstala ce přizpůsobena budoucímu interiéru. Problém amatérů mimo jiné je, že se často zbytečně drží při zemi a výsledek nejen že je různé kvality a bezpečnosti... nestandardně provedený... ale v podstatě i uživatelsky ošizený.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana