Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?

<< < (10/14) > >>

Jan Franěk:
Domnívám se, že cenu za projekt určuje ten, kdo ho dělá. Ne zákazník. Je možná nějaká diskuse o ceně a jistě někdy i nějaký kompromis, ale říci, že nedám víc jak 3tisKč, jinak je to drahé, není zrovna standardní postup. Zkuste dát poptávku, včetně vašich podmínek. Tam by to mohlo vyjít u někoho, kdo má méně práce a je z vašeho okolí.
Neříkám, že to za tu cenu nikdo neudělá. Jen nemám rád podobné výkřiky o cenách.

Dušan Davídek:
Citace: Miloš Michalov  24.11.2013, 01:10

Drážky a natažení kabelů budu provádět svépomoci, zapojení bude provádět elektrikář a následně si nechám určitě udělat revizi.  Celý tento návrh ještě proberu s projektantem.

Jsem ochoten zaplatit "pár tisíc" korun za konzultace a poradenství... ...

Za uvedenou cenu si to v rámci konzultace ujasněte najednou se všemi jmenovanými na místě. Umístění zásuvek, vypínačů, svět. vývodů, trasy vedení, jištění, pospojení, přívod apod. Připravte si k tomu váš uvažovaný návrh slaboproudých rozvodů. U běžné silnoproudé instalace bytu 3+1 nepředpokládám mnoho záludností...
Vy máte svoji představu a odborníci potřebné znalosti a zkušenosti. Pro revizi si necháte vyhotovit  dokumentaci skutečného provedení.
Ve finále pak nebudete mít případný problém s revizí a budete v klidu spát. 

Jan Franěk:
Citace: Zdenek Rajmont  24.11.2013, 10:22

2. Chránič jen na koupelnu jak psal kol. Svejkovský, zbytečně padá a prudí. (to s těmi žárovkami mohu potvrdit - nám praskne cca jedna za 3 měsíce a přitom "letí" úplně všechno)

Úplně s tím nemohu souhlasit.

Za prvé, je potřeba říci, že se to týká jen světel, v žádném případě ne celé instalace, především myšleno ne zásuvek. Ty musejí být přes chránič vždy.

Za druhé. "projektování po internetu" má několik úskalí. Jedním z nich je i to, že zde se pracuje pouze s předloženými informacemi. TO znamená, že pokud bych navštívil probíranou stavbu osobně, hned vezmu v potaz i další vlivy. Například to, že světla mohou být tažena po dřevěném stropě, plném rákosí a silné vrstvy prachu, kde by proudový chránič měl další funkci. Ochranu před požárem. Pak bych raději navrhnul více chráničů, než ho u světel vypustit.  Podobných vlivů může být více. Zkušený projektant, elektrikář, nebo RT, si s tím poradí bez problému na místě.

To je hlavní důvod, proč nejsem příznivcem off-line poradenství.

Taky jsem prováděl už mnoho instalací, kde si investor, v rámci úspor, prováděl mnoho prací sám. Vždy ale každý krok konzultoval se mnou a konečné zapojení a oživení, včetně revize, nechal na mě, nebo jiném kolegovi.

Jan Hájek:
Určování ceny zákazníkem vede k výraznému snížení kvality a dalšímu snížení budoucí poptávané ceny.

Vše by šlo zjednodušit na diskusi v restauraci:

Chci oběd  za 70 Kč, tak aby tam bylo maso a příloha, no a vzhledem k tomu, že nechápu, že ten kdo ho dělá stojí 50 Kč, ať vaří párek nebo steak, rozdíl pocítím až při jídle.

Spousta projektů je , ,odfláknutých,,  vzhledem k dopředu sjednané ceně, čím méně práce v hezkém obalu, tím vyšší zisk.

Ale to tato diskuse nezmění, situace se bude naopak ještě zhoršovat.

Miloš Michalov:
Původně jsem si to chtěl celé nechat navrhnout a zapojit jedním doporučeným revizákem, který rekonstrukce bytů dělá. Byl u mě v bytě, dal jsem mu půdorys a řekl co všechno chci. Řekl mi odhad ceny s tím, když udělá drážky i když je udělám sám. Domluvili sme se, že drážky udělám sám, aby to bylo levnejší. V příloze přikládám rozpočet, který jsem obdržel mailem - cena je stejná, jako odhadnutá ústně, když drážky sám dělat nebudu. Kvůli ceně a kvůli tomu jak "rozpočet" vypadá, jsem na této diskuzi. V ceně by měl být i projekt, zapojení TV a LAN v bytě, atd. Ale jako technik (NE elektrikář) jsem s takovým rozpočtem nebyl spokojený a začal jsem se tomu věnovat více. Srovnání s obědem v restauraci je asi trošku mimo...ale to je věc názoru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana