Co může způsobit obráceně zapojené pracovní vodiče v zásuvce?
Jiří Mudra:
Citace: Jan Franěk 04.11.2013, 22:51
Výsledkem byli 2 zásuvky v kuchyni, kde byla na kolíka fáze. Měl z prde... e kliku, že se nikomu, nic nestalo.
Na toto přehození vodičů u půlky bytu jsem přišel u známých poté, co se divili, že když jim žehlička upadla na topení, shodilo to jistič. Na okruhu byla celá kuchyně a jeden pokoj s PC a žehlením. Soustava samozřejmě TN-C
Petr Sssss:
Je pravda, že zásuvka funguje a asi od ní dráty vedou ke světlu kuchyňské linky (starej panelák) a to také svítí. Bydlí zde moji staří rodiče a prý to jen nějak bručí. Prověřil jsem to, znova odpojil a zapojil a zdá se že to je dobré.
Přesto všem a odpovědi a opravdu radši pozvu odborníka.
Václav Třetí:
Dost běžná závada v instalacích s vodiči N a NG popř. i AY v trubkách, tzn. instalace starší 40 až 50 let, kde bývají vodiče stejné barvy nebo již tak zestárly, že barvy nejsou k rozeznání. Jakmile se někdo pokusí o úpravy či opravy ve svorkovacích krabicích a nebo připojení dalšího rozvodu (brr! - ale i tací jsou), je vysoká pravděpodobnos t přeházení vodičů a pak v části domu bývá fáze na kolíkách zásuvek. Řešil jsem několikrát, jednou dokonce celé patro (světla, zásuvky vše jeden okruh) RD mělo fázi v zásuvkách na kolíku a ve vypínačích se vypínal vodič PEN. Naštěstí se nic nestalo ani v souvislosti se zásuvkami, všechny lustry byly buď ve dvojité izolaci nebo neměly ochranný vodič zapojený. Bohužel i takové závady se nachází, ne vždy jsou dílem kutilů.
David Hruda:
I já jsem to potkal- elektroúdžbář z továrny měnil kolegovi doma zásuvky. V první zásuvce v bytě dva černé, které prohodil- v celém bytě fáze na kolících. Měli to tak rok, než se ozvali- paní když se opřela o myčku a zároveň měla ruce ve dřezu (stojánková baterie), měla nepříjemný pocit.
Lednička stála vedle velmi dobře uzemněného plynového topidla- až jsem se zpotil, když jsem si představil, jak snadné bylo přijít k úrazu.
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Sssss 05.11.2013, 08:30
... a prý to jen nějak bručí. ...
Výraz "bručí" může znamenat různé projevy. Jedním s nich je "jiskření" pokud se někde vytvoří přechodový odpor.
Cihla nehoří, panel také ne, ale hasiči by mohli vyprávět co dokáže nějaký špatný spoj v "hořlavém" bytovém jádru, pod hořlavým obložením,...
Nějakou důkladnější kontrolu za účasti "dostatečně vybaveného" elektrikáře rozhodně nic nezkazíte
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana