Co může způsobit obráceně zapojené pracovní vodiče v zásuvce?
Jirka Š. Svejkovský:
Včera jsem opravoval osvětlení kanceláře (uvolněná svorka v krabici, celkem banalita).
Vlezl jsem do krabice nad vypínačem a zíral, že mám na PE napětí. Totálně nesrozumitelný chaos.
Otevřel jsem dvojvypínač pod krabicí a nevěřil svým očím. Přívod hnědá, první odvod modrá, druhý odvod zeleno/žlutá. Správce se mě zeptal, jestli už jsem letos nějakou koupil. Jestli ještě ne, je prý na čase to dohnat ....
Jednu koupit by měl ten pučmidrát, co to tam takhle nastražil! >:(
Václav Třetí:
Zrovna včera jsem náhodou hovořil s kolegou, který mi vyprávěl, jak se potkal s téměř novou instalaci v jakési budově firmy, kde vše bylo zapojeno vodiči v provedení A (č-h-š. Od poslední zásuvky až do rozvaděče, světla, vypínače.
Jak dlouho se dělá poslední fázový vodič šedý? Dá se říct, že pár let. Před čtyřiceti léty bych se tomu nedivil, tehdá bych to možná i pochválil, protože nebylo nic divného, že celá instalace byla černými vodiči a na koncích maličké návlačky z barevné bužírky, protože ani té nebylo dost. Tak jsme chvíli přemýšleli, jak tohle mohlo vzniknout a rozumného vysvětlení jsme se nedopracovali. Chtěl bych od této budovy vidět revizi a znát onoho RT, co se pod ní podepsal. Jak za starých časů by si zasloužil vykoupat ho v koši v zimní Vltavě.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana