Proč je elektrický sporák třífázový?

<< < (2/6) > >>

Václav Třetí:
Většina klasických (samostatných, nevestavných) sporáků má připojovací svorkovnici provedenou tak, že lze pomocí propojek měnit možnost zapojení na sítě 3 x 230/400V, 3 x 230V, 1 x230V. U vestavných varných desek a vestavných trub může být zapojení již odlišné, ovšem větší část z nich je zapojena tak, že varná deska se zapojuje na dvě fáze a na třetí se dává trouba, což je analogie vnitřního zapojení klasického sporáku.

Odběr celého čtyřplotnového sporáku bývá 7 až 10kW (starší - nové typy),  takže při jednofázovém zapojení by bylo třeba jištění 40 až 50 A jen pro samotný sporák, což by vyžadovalo pro jištění celého bytu použít jistič 63A a vyšší. U nás se, z důvodů, které již uvedli kolegové přede mnou, povoluje (dá se říct, že oprávněně) jednofázové jištění max. 25A včetně.

Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí  21.10.2013, 08:42

...že lze pomocí propojek měnit možnost zapojení na sítě 3 x 230/400V, 3 x 230V, 1 x230V. ...

Nevím jak moc se to používá, ale někdy bývá namalovaná i varianta rozmístění propojek pro připojení na 2x 230V.

Vít Rotrekl:
Citace: Jiří Schwarz  21.10.2013, 18:53

Nevím jak moc se to používá, ale někdy bývá namalovaná i varianta rozmístění propojek pro připojení na 2x 230V.

Tohle bývá celkem běžné u nových indukčních desek. Z desky vyveden kabel 5x2,5 (Č, H, Š, M, ZŽ),  ale na popisu je Č- 1.fáze, H - 2. fáze, Š - N vodič 1, M - N - vodič 2, ZŽ - Pe.
No ale pak to nesmí zapojovat nábytkář, protože spolehlivě odpálí něco na vstupu, když tam pustí fázi do toho šedého vodiče.
Poslední zkušenost, někdy z jara, když mě volal kamarád, že po přestavbě kuchyně a výměně sklokeramické desky za indukční, se z ní zakouřilo a vypadl jistič. Zapojoval to  nábytkář. Reklamace naštěstí (pro něj) prošla a desku servis opravil.

Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl  21.10.2013, 21:47

...na popisu je Č- 1.fáze, H - 2. fáze, Š - N vodič 1, M - N - vodič 2, ZŽ - Pe.
No ale pak to nesmí zapojovat nábytkář, protože spolehlivě odpálí něco na vstupu, když tam pustí fázi do toho šedého vodiče.
...

To je přesně ten případ, kdy "kutilská poučka" když selžou všechny pokusy, je třeba otevřít návod může být docela drahá...
----------
Já jsem v předchozím příspěvku myslel klasický sporák, kde je svorkovnice s 5 svorkami a propojkami se dá zvolit různé napájení včetně dvoufázového.

Tomáš Žabka:
Také jsem se setkal již s několika deskami, kde byl požadavek pouze na 2 fáze TN-S (TN-C-S).
Shodou okolností, jsem si někdy v létě psal s kolegou, který připojoval desku TN-S do rozvodu TN-C, podle návodu. Bohužel tam nebyla propojka N-PE. Takže po připojení vše ok, ale po zapnutí (asi uplavalo N) a jen zableskl display :-) a konec. Prostě N musí byt spojeno s PE (nesmí uplavat).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana