Proč je elektrický sporák třífázový?
David Hruda:
Nedávno jsem byl u starší paní, které v obchodě vnutili elektrický sporák s tím, že to elektrikář určitě snadno připojí- hlavní jistič B16/1.
Je pravda, že v návodu bylo zmíněno, že to jde, ale požadavek na hlavní jistič tam byl myslím B63/1.
Jan Franěk:
Citace: Tomáš Žabka 22.10.2013, 07:24
Také jsem se setkal již s několika deskami, kde byl požadavek pouze na 2 fáze TN-S (TN-C-S).
S těmito deskami nemám problém. Naopak. Jde o skoro ideální rozložení zátěže mezi všechny fáze, protože na tu třetí fázi pověsím troubu.
Citace: David Hruda 22.10.2013, 07:46
ale požadavek na hlavní jistič tam byl myslím B63/1.
DObrej mazec (dance)
DOufám, že ji to vzali z5? NEbo jsi předělával elektriku na 400V? A šla ta deska vůbec zapojit na 3fáze? Jednou už jsem se setkal s tím, že nebyla jiná možnost, než zapojit desku pouze na jednu fázi. ALe to šlo cca 28,5A při plném výkonu (měření), což se nechalo i provozovat, pokud se nepoužívaly všechny plotny.
David Hruda:
Citace: Jan Franěk 22.10.2013, 07:53
S těmito deskami nemám problém. Naopak. Jde o skoro ideální rozložení zátěže mezi všechny fáze, protože na tu třetí fázi pověsím troubu.
Přesně tak.
Citace: Jan Franěk 22.10.2013, 07:53
DObrej mazec (dance)
DOufám, že ji to vzali z5? NEbo jsi předělával elektriku na 400V? A šla ta deska vůbec zapojit na 3fáze?
Vzali jí to, ale byl jsem připraven v pozadí jít tam udělat dusno, kdyby nechtěli.
Byl to komplet sporák i s troubou a připojit to šlo pomocí propojek všemi možnými způsoby.
Slyšel jsem, že Španělsko a Francie připojuje byty jednofázově s jističi vysokých hodnot, ale ještě jsem to neviděl- docela by mě zajímaly průřezy vodičů- to musí být krásná práce v bytovém plasťáčku...
František Šohajda:
Citace
Také jsem se setkal již s několika deskami, kde byl požadavek pouze na 2 fáze TN-S (TN-C-S).
Už jsem viděl několik zapojení od amatétů elektrikářů, co rozcvakli dva vodiče a zapoji to vše na 3 fáze.......(Jeden pár vodičů)
Jednou a naposled ! ;D ;D ;D
Jiří Schwarz:
Citace: Tomáš Žabka 22.10.2013, 07:24
... připojoval desku TN-S do rozvodu TN-C, podle návodu. Bohužel tam nebyla propojka N-PE. Takže po připojení vše ok, ale po zapnutí (asi uplavalo N) a jen zableskl display :-) a konec. Prostě N musí byt spojeno s PE (nesmí uplavat).
Elektrikáři by takové zásadní věci měly být jasné a "kutil" se v tom nemá hrabat!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana