Proč je elektrický sporák třífázový?
Jan Bocek:
Citace: Tomáš Žabka 22.10.2013, 07:24
Také jsem se setkal již s několika deskami, kde byl požadavek pouze na 2 fáze TN-S (TN-C-S).
Shodou okolností, jsem si někdy v létě psal s kolegou, který připojoval desku TN-S do rozvodu TN-C, podle návodu. Bohužel tam nebyla propojka N-PE. Takže po připojení vše ok, ale po zapnutí (asi uplavalo N) a jen zableskl display :-) a konec. Prostě N musí byt spojeno s PE (nesmí uplavat).
Pane Žabka,
rozumím vám, ale ta definice "uplavaného N", tak to mne pořádně rozesmálo.
Jinak jsem se již setkal se spotřebiči, kde jsou dva oddělitelné přívody pro dvě různé zásuvky napájené každá z jiné fáze a jištěné B16/1.
Pokud to ale instalace neumožňuje, nastává "problém".
Milan Hudec:
Ty dva oddělitelné přívody pro jeden spotřebič se mě nějak příčí
Tomáš Žabka:
Citace: Jan Bocek 22.10.2013, 11:23
Pane Žabka,
rozumím vám, ale ta definice "uplavaného N", tak to mne pořádně rozesmálo.
Jinak jsem se již setkal se spotřebiči, kde jsou dva oddělitelné přívody pro dvě různé zásuvky napájené každá z jiné fáze a jištěné B16/1.
Pokud to ale instalace neumožňuje, nastává "problém".
Co se tyče "plavaní N" tak odborník to pochopí ve dvou slovech a neodborníkovy bych to musel vysvětlovat přes fázorový diagram a svázání jeho středu se zemí a to se mi nechtělo :-) . Tento výraz "plavání" s oblibou používáme i pro MaR síť IT 24V, když jim náhodou plave na 230V, akorát tahle sranda má většinou za následek dost poškozeného vybavení a potlučených "maráků" než najdeme odkud to tam vlezlo, ale to by bylo jiné téma.
Dva přívody pro jeden spotřebič mi taky moc nesedí, v domácnosti bych to asi nechtěl.
Bohužel už jsem se jednou setkal s připojením 3f varné desky přes 3ks 1f jističe různých hodnot, když jsem to viděl nevěřil jsem vlastním očím, dokonce jsem mluvil i s odborníkem co to provedl, protože jsem hledal 3 fáze a jedna mi chyběla, ten mi jen suše řekl, že budu potřebovat "vadasku", že 3f tam jsou a dodal, že je vše v pořádku. Tak zpras.... elektriku v kuchyni jsem ještě neviděl, takže jsem jen nahodil ten jistič co byl dole, zastrkal jsem 5 drátů do svorek a řekl, že jsem tam nikdy nebyl. Nechápu jak někdo může takhle šetřit v nový kuchyni.
Co se týče ještě původního tématu a 2f na desku, tak kolega projektant mi také potvrdil, to co už tu kolegové zmiňovali, že skutečně varná deska 2f je použita pro kombinaci s elektrickou troubou pro připojení na jeden 3f okruh. Já osobně to zatím vždy řeším projekčně 3f na desku a 1f na troubu.
Martin H.:
Citace: Tomáš Žabka 22.10.2013, 14:17
Co se týče ještě původního tématu a 2f na desku, tak kolega projektant mi také potvrdil, to co už tu kolegové zmiňovali, že skutečně varná deska 2f je použita pro kombinaci s elektrickou troubou pro připojení na jeden 3f okruh. Já osobně to zatím vždy řeším projekčně 3f na desku a 1f na troubu.
Bežný kábel pre pripojenie dosky je 5x2,5 (alebo aj 5x4). Odber je však len na dvoch fázach z troch. Pripája niekto "voľný" tretí fázový vodič v kábli ako paralelné posilnenie pre niektorú z dvoch pripojených fáz?
Milan Hudec:
Citace: Martin H. 22.10.2013, 16:14
Bežný kábel pre pripojenie dosky je 5x2,5 (alebo aj 5x4). Odber je však len na dvoch fázach z troch. Pripája niekto "voľný" tretí fázový vodič v kábli ako paralelné posilnenie pre niektorú z dvoch pripojených fáz?
Posilujme partie, u kterých je to třeba (což tak ochranný, či střední vodič)?
Samozřejmě vyvstane problém s barvou vodiče. (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana