Jak vypínačem vyřadit pohybové čidlo pro osvětlení?
liman:
Chcem zapojit senzor na ovladanie svetiel, ale mat moznost vyradit ho z cinnosti a zapnut svetla natrvalo.
Nakreslil som laicku schemu zapojenia, a chcel by som si overit, ci dane zapojenie bude/moze fungovat?
Jiří Schwarz:
PIR čidlo má jako spínací prvek kontakt relé nebo polovodič (triak)?
Pokud je tam polovodič, asi bych přemýšlel, jestli mu za nějakých okolností nemůže vadit, když bude "vypnutý přívod" a dostane se v podstatě napětí na "výstup"
Pokud je tam relé, neměl by s tím být problém
MrPeter:
Podobné zapojení mám doma u světla. Akorát nepřepínám přívod k PIR/žárovce, ale propojuje se napájení čidla s výstupem čidla spínačem přímo na svítidle. Moje PIRko má reléový výstup.
Pokud je PIRko třídrátové je většinou reléové. Pokud má pouze dva dráty (zapojuje se do série se zátěží) je spínací prvek triak.
Štefan Beláň:
Toto ovládání běžně provádíme na schodištích v panelových domech. Používáme k napájení 8mi svítidel se senzory 12ti žilové kabely CYKY 12x1,5 mmm2 a pomocná relé (stykače) 4+4póvé. Vypínačem AUT-0-RUČ v rozvaděči se přepne trvalý nebo automatický provoz.
liman:
Presne o tom som uvažoval, či mu nebude vadiť prúd na výstupe, preto som sa prišiel poradiť s vami.
Ďakujem všetkým za informácie a rady. Zistím typ PIR a potom ho sem doplním. Verím, že to pomôže aj niekomu inému, tak ako ste pomohli Vy mne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana