Mohu u 5-žilového přívodu spojit PE a N?
Josef Nosek:
Nerad jdu hlavou proti zdi, ale nedá mi to abych nezaregoval. J.Hasala je odborník a jen nerad s ním nesouhlasím. Domnívám se že zapojení 4 polových zásuvek není tak jednoznačné jak se jeví některým diskutujícím. Ve značení zásuvek je také guláš.
Píšu tady o době asi před 30 roky, kdy žádné 5 polové zásuvky nebyly mimo těch čápovek ty byly dříve. Původně na 15A. Nevím čím by se napojilo zařízení s větším proudem, které mělo pracovní nulu. Prošel jsem řadu norem, nešel jsem až do pravěku, jak udává J.Hasala, ale posuzoval jsem to asi od 1965 kdy vyšla ČSN 34 1010. V té době vodič PEN ještě v normě není. Objevil se v roce 1985, to je za 20 roků ve změně C normy 34 1010. V názvosloví v 34 1010 z roku 1965 je ochranný vodič vysvětlený jako úmyslně vedený vodič pro spojení částí neživých za účelem ochrany před nebezpečným dotykem bez ohledu na to, zda je současně pracovním či nikoliv.
ČSN 33 2180 změna a z roku 1987 je v příloze 1 uvedeno blokování 4 polových zásuvek v síti s ochranou nulováním. Ve schématu je vidět připojení sptřebiče s pracovní nulou ze 4 polové zásuvky s blokovacím kontaktem. Je zajímavá poznámka, že zapojení platí dočasně do doby všeobecného zavedení 5 polových zásuvek. (není tam psáno do zavedení výroby)
V návrhu normy ČSN 33 2010, terá vyšla v roce 1987 a zrušila ji až 33 2000-4-41, se také píše že u starých instalací lze ponechat stávající vzory pevných zásuvek až do jejich rekonstrukce. A v tabulce připojení zásuvek je stále uvedeno pracovní nuly ze 4 polové zásuvky, přípustné na přechodnou dobu u dosavadních instalací.
Problém by se dal nazvat také tak že vodič i vývody ze 4 polové zasuvky mají PEN, norma to za určitých podmínek dovolovala, ale ve značení zásuvek to není zcela jasné.
Tyto úvahy jsou pro sítě TN-C, kdy v té době nebyly proudové chrániče a sítě TT jsem v oblasti kde bydlím žádné nejsou. Neznám přesnou dobu kdy se tady začaly montovat zásuvky 5 polové, ale domnívám se až se zavedením ČSN 33 2000-4-41. Do té doby se vše tahalo 2 vodičově a 4 vodičově. 3 a 5 vodičový systém byl již dříve ve zdravotnictví a ve spojích.
Několik postřehů z diskuzí. Zákaz vypínat PEN je jasný, ale v zásuvkách se ochranný kontakt vypíná později než fázové. Jestli je ochranný kontakt určen pro vedené proudu to nevím ale je silnější než fázové. To že byly 4 polové zásuvky určeny jen pro motory které nemají pracovní nulu, je asi jen úvaha některých diskutujících. Prohlédl jsem katalog Elektroodbyt Praha z roku 1971, tam se nikdo nic podobného nedočte.
Výměna zásuvky 4 polové za 5 polovou je řešení, jen chci upozornit že prostá výměna bez nového přívodu nemusí být jednoduchá. Pokud je silnější přívod, tak těžko uděláte klemu na oba kontakty.
Jinak mohu říci že znám dost strojů které mají pracovní nulu, nemají trafo na ovládání, norma to dovolala a jsou dosud připojeny ze zásuvky 4 polové. K některým mám i dokumentaci nebo schémata a není to žádná domácí výroba. Např. Elektrický vrátek, elektrocentrál a se 4 polovou zásuvkou s ochranou nulováním.
Jen tak namátkou jsem rozdělal několik zásuvek z doby ZEZ D.Kubín. Označení svorek R1, S2, T3, ochranná, nebo PEN svorka neoznačena. U nových zásuvek je ochranná svorka označena PE.
Diskuze o zásuvkách trvají již několk let, možná by bylo dobré požádat nějakého normotvůrce, např. ing.Michala kříže, aby tyto diskuze uvedl na pravou míru.
solimek:
Citace: Josef Nosek 31.08.2013, 10:19
Nerad jdu hlavou proti zdi, ale nedá mi to abych nezaregoval.
Díky za podporu! (norm)
Milan Hudec:
Tak jinak, je přípustné připojit ve třífázovém rozvodu vodič N ve stejném okamžiku jako vodič PE?
solimek:
Zeptám se jinak: bylo správné, že se 60 nebo 70 let jezdilo v autě bez bezpečnostních pásů nebo bez ABS?
Nikdo netvrdí, že takové zapojení zásuvek bylo správné, prostě to tak určitou dobu bylo. A že to ještě přežívá? Ano, po silnici taky ještě jezdí auta s obyčejnými bubnovými brzdami, bez ABS, ESP, bez posilovačů řízení atd., atp.
Milan Hudec:
Pokud vím, tak zásada připojení nejprve vodiče ochranného je jednou z původního 'desatera'
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana