Mohu u 5-žilového přívodu spojit PE a N?
solimek:
Citace: Fuk Tomáš 23.08.2013, 21:09
Není lepší tam místo/vedle té 4P zásuvky na zeď namontovat 5P?
Tak to zcela bezpochyby. Ale jde o to, jak se má člověk zachovat, pokud při pravidelné revizi na něco takového z dob pradávných (z dob mého mládí :D) narazí.
Milan Hudec:
Vy jste někdy viděl třífázovou zásuvku s kontaktem PEN?
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 24.08.2013, 10:00
Vyhlašuji neoficiální anketu - kdo najde na staré "bakelito - keramické" vidlici kontakt označený PEN?
A kolikrát nejdete označení PEN v ČSN 34 1010
Nejen v laicích, ale i ve starších "elektrikářích" je právě 34 1010 a její zásady hodně zakořeněná...
solimek:
Citace: Milan Hudec 24.08.2013, 10:00
Zda viděl nebo neviděl, to nedokáži nyní posoudit, pravdou je, že dříve byly staré typy zásuvek a vidlic používány pro všeobecné použití, možná i dle tehdy platných norem nesprávně. Možná by vysvětlení a uvedení na pravou míru přinesla norma ČSN 35 4505 „Zásuvky a vidlice do 60 A a do 500 V” z roku 1956, tu ale nemám k dispozici. Pravděpodobně nesprávné, ale rozšířené použití čtyřkolíkových zásuvek pro všeobecné použití vedlo nejspíš k uvedení tohoto zapojení do normy ČSN 33 2000-4-46 ed.2. Příloha NK (normativní). Pokud by se to týkalo pouze specielních typů pro doly nebo jeřáby, určitě by to bylo v příloze uvedeno (doly by se tu asi vůbec neřešily).
Tato problematika zde již byla řešena v roce 2011, viz: Která norma mi nepovoluje čtyřkolíkovou 3f zásuvku pro připojení 3f spotřebiče? To jistě víte.
O dočasném použití zásuvek 3L+PEN se zmiňuje i pan Fuk. Zajímalo by mě, proč se tomu několik norem věnuje, když ty zásuvky nikdo nikdy neviděl?
Prosím, nepodezírejte mě, že toto zapojení jakkoliv obhajuji, to v žádném případě!
solimek:
Citace: Jiří Schwarz 24.08.2013, 10:56
Vyhlašuji neoficiální anketu - kdo najde na staré "bakelito - keramické" vidlici kontakt označený PEN?
Ano, velmi dobrá otázka k zamyšlení. Mohlo tam být v 50. a 60. letech toto označení?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana