Jakou hodnotu proudového chrániče zvolit pro stodolu?

(1/4) > >>

Josef Chroustal:

Řeším podružný rozvaděč co stodoly.
Přívod TN-C, hlavní jistič 24.1A charakteristik a M.
Ve stodole budou

4 ks světel přimontované na trámech - jištění 6A/B
1 ks zásuvka 16A -jištění 16A/B (připojovaná zařízení - ruční elektrické náředí používaní i venku)
1 ks zásuvka TN-S 32A -bez jištění ? (připojovaná zařízení - elektormotor 5.13kW,svářečka)

Bude vhodné použít chránič 40A 4P 30mA (do podružného rozvaděče)?
Doporučil by mi někdo případně něco ?

Jiří Schwarz:
Chcete to úplně "podle norem"?
Instalace v dřevostavbě by měla být chráněna chráničem 300mA. Takže pokud je tam přívod po "dřevě",  žádné TN-C, ale ještě před tím bod rozdělení (přizemněný),  chránič 300mA, kabel CYKY 5x...
A na zásuvky chránič 30mA v podružném rozvaděči, "nejlevnější" nemusí být nejlepší.

Jirka Š. Svejkovský:
Ten 300mA může být i selektivní a ochrání vám stodolu před požárem od instalace.

Poktud by vám nevadil občasný výpadek (jednou do roka při bouřce),  tak bych volil centrální 30mA (ne selektivní!) a dál už jenom jističe. U stodoly je to snad přijatelné.

Jaroslav Hasala:
U podobných objektů se celkem běžně používá centrální chránič 0,03A.
Řeší to ochranu před požárem i před úrazem.

Josef Chroustal:
Ano,tak jsem to myslel.Použít centrální chránič na ochranu všeho.Chráníče je vyrábějí pro různá proudová zatížení -platí v tomto případě cím víc tím líp ? Je to ale také o penězích a spolehlivosti. Doporučil by mi někdo výrobce chrániče,případně i proudovou zatížitelnost. (na zásuvku 32A bude občas připojen štěpkovač s motorem 5.13kW - rázy při štěpkování)
Občasné výpadky chrániče by mi snad nevadily.

Přívod rozvaděče plánuji Cu 4x10mm v délce cca dva metry,který bude zapojen na stávající přívod v hliníku.V rozvaděči rozděleno na TN-S.Světla Cu 3x1.5mm ,zásuvka 230V - Cu 3x2.5mm ,zásuvka 400V -Cu 5x6mm délka 2m od rozvaděče.Dalo by se někde ušetřit ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana