Lze připojit vytáčecí telefon k nové ústředně?
solimek:
Mne dokáže občas pulsně vytočit i Samsung s Androidem. :D
raj:
Většinou bude.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jiří Schwarz 19.08.2013, 14:59
Pokud ústředna umí zpracovat pulsní volbu, mělo by to jít.
Pokud to chcete vyzkoušet, některé tlačítkové telefony mají přepínač P/T, zkuste přepnout na P a uvidíte.
Ale má to v dnešní době při dnešních cenách telefonních přístrojů nějaký přínos používat starý telefon?
Tipl bych, že tady nepůjde o cenu, ale o vzhled.....
xMichal:
Jeste jsem nevidel ustrednu ktera by pulzni volbu nezvladala, neni na ni treba zadny pridavny HW, na tonovou je treba dekoder DTMF (proto byva tonova na ustrednach vypnuta u telefonu ktere ji neumneji, protoze pri kazdem vyzvednuti se musi na dobu volby hovorovy kanal pripojit k DTMF dekoderu kterych je omezene mnozstvi, a kdyz ji zakazu, tak jich staci v ustredne mene.), na pulzni staci jen detekce prerusovani hovoroveho obvodu kterou musim stejne delat kvuli zaveseni.
Martin Kurka:
Citace: xMichal 19.08.2013, 17:28
Jeste jsem nevidel ustrednu ktera by pulzni volbu nezvladala
...i takové jsou - třeba pobočkové pro ISDN a IP telefonii :)
Jinak se dá říci, že u analogových pobočkových je příjem impulzní volby jednou ze základních funkcí. Dost ústředen to pozná i automaticky, jaká volba jim přichází. Ale pokud je již rozpojovací kontakt číselnice zaprasený a dává koště, mají s tím problém. Někdy jde vytočit číslo až na druhý pokus, první zatočení to vezme jako nesmysl.
Ovšem u impulzní volby zapomeňte na výhradní služby ústředny, přesměrování zvonění, funkci nevyrušuj, atd. atd., protože na naprogramování těchto služeb musí být DMTF (tónová) volba a zhusta i znaky * a # a ty na rotační číselnici nevytočíte i kdybyste ji překroutili osičku.
Někdy s impulzní číselnící dělá i problém přidržení hovoru a přepojování z pobočky na pobočku. Musíte mít nacvičeno klepnutí do vidlice, abyste se trefili do povoleného okénka flash pro vnitřní linku (např. 40-150ms). Klasické pobočkové telefony měly přepojovací tlačítko a třídrátové připojení. Tlačítko přizemňovalo tuším "a" drát a tím elektromechani cká ústředna hovor přidržela. Nové ústředny jsou připojeny vždy dvoudrátově.
Ale sehnat klasický telefon s rotační číselnicí a fungující, nezatuhlou to je dnes problém. A na jejím seřízení poměrně dost záleží a málokdo ji dnes umí seřídit, je to krásná mechanická práce, šnekový převod do rychla a aerodynamická brzda stavitelným křidélkem, nebo stavitelnou vzduchovou mezerou. A staré licence Siemens-Halske měly odstředivý regulátor s třecí brzdou. Hodinářská práce...
Výrobci replik dnes dělají pseudorotační číselnice, pod čísly je tlačítko a rotační maska je atrapa. Fuj.
P.S. Na dotaz dětí: "A jakej jsi měl mobil když jsi byl malej?" Jsem přinesl dětem na hraní pár starých AUT telefonů napájených přes 2*600Ohmů z 40V. Tak to i vycinkává zvonky, jako děti jsme si s tím hráli. No a všechny dnešní děti poctivě tlačítkovaly vytištěná čísla pod číselnicí. A když jsem je to naučil točit, volaly pozvaly své kámoše a byl do úžastnej úlet jak se čerstvě vylíhlí znalci na nich pásli, že neumí telefonovat a smáli se jim jako se jim před tím smál já.
No smích mne brzy přešel, druhý dotaz byl: "A když jsi byl malý, to tu byli ještě dinosauři, že jo a Tyranosaura Rexe jsi viděl?"
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana