Je modrý vodič ve flexošňůře zapojený vlevo správně?

<< < (3/7) > >>

Lukáš Rotrekl:
Citace: Tomáš Žabka  19.08.2013, 20:03

Chvíly jsem musel pátrat, ale nakonec jsem něco našel.

Norma ČSN 60320-1 ed.3  

Proboha člověče, zkuste aspoň jednou napsat příspěvek bez hrubky....

A k věci, nejsem si úplně jist, jestli některá z těch norem řeší zrovna případ o kterém mluví tazatel.

Jan Franěk:
Citace: Tomáš Žabka  19.08.2013, 13:58

Pokud by po mě někdo chtěl zlegalizovat (revidovat) takto prohozené barvy u mě by neuspěl a domnívám se, že kolegové elektrikáři toto potvrdí.

Pokud se to prodává jako výrobek je to podmět pro českou obchodní inspekci, protože takovíto výrobek není v souladu s českou normou.

Jen zbožné přání.  (dance)

Předpokládám, že jde o tkzv. EUROSCHUKO vidlici, kdy jde zasunout jak do "našich" zásuvek, tak do "Německých". Jde tedy o univerzální flexo šňůru.
Sice jsem zastáncem "pořádku" a letitých zvyklostí, mezi něž patří například fáze vlevo a podobně, ale na druhou stranu dokážu žít i s tím, když to někde objevím obráceně. Norma jasně říká, že doporučuje pro fázi polohu vlevo, ale hlavně by měla být v celém objektu stejně.  Tedy pokud bude vpravo, tak ve všech zásuvkách. Naštěstí se zvyklosti dodržují prozatím na většině staveb. TO samé bude i u flexo šňůr.
Pokud bychom museli řešit i toto, tak můžeme pokračovat u výrobců čerpadel a jejich barevných značení přívodů k nim a tak dál a tak dál.  o:-)

Je pouze pár případů, mimo objekty kde provádím montáž sám, kde si hlídám "správnou polohu" fázového vodiče. Například u plynových kotlů, varných desek a podobně. Tam nesprávná poloha vodičů, může být příčinou poškození těchto spotřebičů. To je poznatek z praxe.  (norm)

Jiří Schwarz:
Mě je jedno, jestli je izolace na drátu modrá nebo hnědá, dávám si pozor na oba! Oba jsou "pracovní" vodiče.
A od "modrého" se dá chytit pořádná rána i když "není nic špatně". Naposledy jsem ji dostal, když se u trochu rozlehlejší instalace z důvodu výpadku základního napájení rozběhla UPS, na "modrém i černém" bylo přes 100V proti zemi a díky kapacitám rozvodu to bylo docela cítit! Svorky na jističích byly snad v "IP20",  ale N můstek rozhodně ne...  (zle)

Jaroslav Hasala:
Už jsem to psal v jiných diskuzích, u spotřebičů a prodlužovacích šňůr nejsou vodiče L a N, ale pouze pracovní vodiče.
V těchto případech nelze spoléhat na to, že modrý vodič bude skutečně N vodič.
Co se týká legislativní stránky věci, nezapomínejte, že jsme součástí EU a platí u nás "nadnárodní" evropské normy.

Tomáš Žabka:
Jak už jsem uváděl na funkčnost a bezpečnost barva použitého vodiče nemá vliv, dotaz zněl podle jaké normy je to v rozporu a tu se mi podařilo najít.

Problém je v tom, že teď se benevolentně přehazuje modrá a hnědá, je jasné, že technik si dává pozor na obě, doufám, že se nedožiji doby kdy se takto bude přehazovat i Z/Ž.

Když teď reviduji přívody k PC, monitorům atd. tak uvnitř těchto kabelů jsou použity i jiné barvy něž jen hnědá, modrá a Z/Ž. Podle ČSN 33 1600 ed.2 by Rpe mělo být do 0,2Ohm, rekordní kabel co jsem naměřil 2,5Ohm mimo jiné jsem našel taky jeden, který měl Riso jen 570kOhm ty co nevyhoví a nemám k nim doklad rovnou stříhám a barvy tam jsou opravdu zvláštní :-).

Co se týče mého pravopisu měl jsem sním vždy problém a asi vždy mít budu, ale snažím se, aby chyb bylo co nejméně. Tímto se omlouvám všem kterým moje chyby bijí do očí. Pokusím se do budoucna svoje příspěvky lépe kontrolovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana