Použiť alebo nepoužiť prúdový chránič na napájanie brány v plote?
jano M:
Takže dnes som to všetko prepojil cez prúdový chránič a stala sa mi taká vec: Obvody, ktoré sú istené s ističom a prúdovým chráničom spolu, idú ako majú, avšak trojfázový prúdový chránič mi nefunguje. Testovacím tlačítkom to ide, ale pri prepojení PE a modrého vodiča z FI chránič nepadne. Skúšal som to natvrdo preklemovať svorkovnicu PE so svorkovnicou FI, no aj tak nereaguje. Vymenil som aj prúdový chránič, ale zasa to isté. Zapojené to mám tak, že prívodný PEN vodič mám zapojený do zvodiča prepätia, kde svorka PEN je dole preklemovaná na tri svorky. Druhá svorka ide na PE svorkovnicu a tretia na N vstup do chrániča. Nenapadá vás niečo čo som mohol pos...ť? Z výstupu chrániča ide modrý na N svorkovnicu chrániča. Mám aj foto, ale je to dosť neprehľadné...
Václav Třetí:
Aby vypadl třífázový proudový chránič, u kterého jste propojil výstupní svorku N se svorkovnicí PE musíte ho na výstupu zatížit mezi N a libovolnou fází, při zatížení jen mezi fázemi nebo pokud je bez zatížení, nemá důvod k vypadnutí - nevzniká únikový proud, diferenciální transformátor není rozvážen.
P.S. Doufám, že jsem váš popis situace dobře pochopil.
jano M:
Aha takže pokiaľ nemám na výstupe pripojený žiadny spotrebič, alebo ho nejak inak nezaťažím, tak prúdový chránič nepadne? Žiadnu záťaž tam zatiaľ nemám, no ak by bol problém len v tom, tak je to v pohode. Vyskúšam a dám vedieť. Zatiaľ ďakujem
Jiří Schwarz:
Václave, přesně jak píšete, ale ještě záleží na "vzdálenostech", na "odporu" vodičů N a PE jak velký bude potřebný pracovní proud, aby se objevil rozdíl, na který chránič již zareaguje, takhle se chránič seriozně vyzkoušet nedá.
Je třeba vytvořit "obchozí cestu" pro proud, u staré vadasky stačí proud L proti PE za chráničem k vypnutí. Pokud nemáte starou klasickou vadasku, je možné do "krabice" se zdířkami na měřičí šňůry dát několik odporů:
- 27 kiloOhmů - neměl by vybavit chránič při zapojení mezi L a PE nebo mezi L za chráničem a N před chráničem ani při zapojení mezi 2 fáze (jedna před a druhá za chráničem)
- 15 kiloOhmů - neměl by chránič při zapojení mezi L a PE nebo mezi L za chráničem a N před chráničem vybavit, při zapojení mezi 2 fáze (jedna před a druhá za chráničem) zpravidla vybaví
- 6k8 - musí spolehlivě chránič vybavit
Všechny odpory je třeba použít výkonové, např. na odporu 6k8 je při napětí 400V ztrátový výkon téměř 25W, vzhledem k minimálnímu času měření bych si dovolil použít odpor v provedení pro zatížení 10W
P.S. jakákoliv zkušební konstrukce přináší jisté nebezpečí. Asi by bylo lepší porozhlédnout se na Aukru nebo v nějaké inzerci, jestli se někdo nechce levně zbavit PU170 :D
David Hruda:
Citace: majdy 16.08.2013, 22:07
Aha takže pokiaľ nemám na výstupe pripojený žiadny spotrebič, alebo ho nejak inak nezaťažím, tak prúdový chránič nepadne? Žiadnu záťaž tam zatiaľ nemám, no ak by bol problém len v tom, tak je to v pohode. Vyskúšam a dám vedieť. Zatiaľ ďakujem
Doporučuju prostudovat si princip činnosti proudového chrániče, pak budete vědět, proč vám PCH nevybaví.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana