Musí být pro rodinný dům určeny vnější vlivy?
Pavel Horský:
Citace: Kamil Novák 12.07.2023, 22:32
V případě soukromých bytů používám tuto formulaci : A není co řešit...
To bych netvrdil.
Co třeba kutilská dílna v přístavbě domu nebo nabušená technická místnost?
Nebo vnější prostory kolem domu, kde je dnes zcela jistě daleko větší elektrifikace, než...dejme tomu...20 let zpět.
Jsem právě přesvědčený o tom, že i v RD je co řešit.
Už jsem slyšel i "a jak asi sestavíme u RD komisi?"
- hl. Ing. projektu
- tvůrce PBŘ
- projektant elektro
- projektant VZT
- projektant TOP
- projektant MaR
- RT elektro
- uživatel objektu
To je málo?
Všichni se od bytů a RD snaží dávat ruce pryč z důvodu tzv. lidské nedotknutelnos ti bydlení, ale tam se přitom dějí ta nejhorší zvěrstva (stále mluvím o našem oboru).
A pokud někdo namítne, že je vše v pohodě, že se ještě žádnému baráčníkovi nic nestalo...mohl bych vyprávět.
Probuzením tohoto vlákna jsem opět trošlu píchl do vosího hnízda a tímto (poklona) všem za další rozšiřující příspěvky. Musíme se o takových věcech neustále bavit. Technický pokrok letí kupředu rychlostí blesku a je potřeba s ním udržet krok jak fyzicky, tak duševně. Jakmile si někdo obalí svůj mozek do marmelády z norem, vyhlášek a zákonů a přestane normálně přemýšlet, je to vždy cesta k jisté profesní záhubě. Pak budeme mluvit jako stroje a nic víc nebude jakoby existovat.
Takže...buďme neustále ve střehu.
Pavel Horský:
Citace: Jiří Schwarz 12.07.2023, 19:20
Jak už bylo naznačeno, je třeba se zamyslet nad stupněm krytí...
Třeba Schneider dává na zásuvky jen IP20
I Schnaider má zásuvky s krytím IP40.
Např. nová Unica.
https://eshop.elkov.cz/products/unica-zasuvka-250v-16a-2p-e-clonky-bezsroubova-bila
Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský 13.07.2023, 05:49
To bych netvrdil.
Co třeba kutilská dílna v přístavbě domu nebo nabušená technická místnost?
Nebo vnější prostory kolem domu, kde je dnes zcela jistě daleko větší elektrifikace, než...dejme tomu...20 let zpět.
Jsem právě přesvědčený o tom, že i v RD je co řešit.
Jo, souhlas. Taky jsem řešil bazén uprostřed domu a další "složitosti". Nicméně drtivá většina bytů a velká část RD, je řešena stále velmi jednoduše a VV se v podstatě opakují stále dokola. Proto byla tato "úleva" a nebylo zapotřebí neustále dokola stanovovat to, co je zcela jasné a zřejmé. To, že si tímto způsobem někteří projektanti a RT "zjednodušují" situaci i tam, kde už k tomu není prostor a v podstatě se toho tato vyjímka netýká, je trošku jiná věc. Ano, mělo by se na to upozorňovat častěji a hlavně laici-stavitelé by měli tuto skutečnost vědět a protokol VV vyžadovat.
Osobně ale věřím že se to bude postupně zlepšovat. Vidím okolo sebe dost kolegů, kteří to berou vážněji a kteří se za svou práci nemusí stydět. Zatím jsou sice v menšině, ale jako optimista věřím v postupné zlepšování. (drinks) o:-)
Citace: Pavel Horský 13.07.2023, 05:49
Takže...buďme neustále ve střehu.
Ámen (drinks) (box) (box) (box)
Pavel Horský:
Zrovna včera mi volal kamarád, inspektor HZS a ptal se, jak že má vypadat protokol určení VV, dle čeho je vyžadován atd. atd. A tak jsme pěkně pokecali s tím, že mu pošlu odpovědi na jeho otázky.
Zajímal jsem se také, proč se ptá.
Přistála mu na stole PD palírny ovoce, kde chyběl protokol určení VV. U palírny/kvasírny nutnost takového dokumentu bez debat.
A tak se ozval projektantovi uvedeném v dokumentaci.
Ten mu nejdříve tvrdil, že stačí uvedení vlivů v technické zprávě.
Pak pod nátlakem inspektora HZS vytvořil a zaslal protokol.
Údajně několik vět na jedné A4, bez komise, popisu objektu, rozdělení prostorů, opatření, odůvodnění.
Někteří projektanti prostě neví a stále si myslí, že když opili rohlíkem jednoho úředníka, povede se jim to i u druhého. Chyba lávky.
Když má úředník kamaráda z oboru...... (dance)
Přeji všem krásné léto plné slunečných dnů, bez nervů a minimálních srážek s blbci všeho druhu. (drinks)
Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský 13.07.2023, 08:13
Zrovna včera mi volal kamarád, inspektor HZS a ptal se, jak že má vypadat protokol určení VV, dle čeho je vyžadován atd. atd.
To by mě taky zajímalo. Viz NV 190/2022 Sb.:
(3) Po dokončení montáže vyhrazeného elektrického zařízení obdrží přebírající odběratel od dodavatele montáže spolu s vyhrazeným elektrickým zařízením
a) průvodní dokumentaci vyhrazeného elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení, umožňující provoz, údržbu a revize tohoto zařízení, jakož i výměnu jednotlivých částí vyhrazeného elektrického zařízení a další rozšiřování vyhrazeného elektrického zařízení; součástí průvodní dokumentace je posouzení vnějších vlivů,
Ve kterém právním předpisu nebo technické normě je napsáno, že musí být svoláno konsilium podepsané v protokolu? Jestli to vyžaduje nějaká třetí strana (inspektor, úředník apod.), musí to vyžadovat oprávněně, tedy na základě zakotvení v nějakém předpisu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana