Musí být pro rodinný dům určeny vnější vlivy?

<< < (13/18) > >>

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  12.07.2023, 13:49

Vždy mě zaráží tvrzení, že v bytech a RD není třeba určovat prostředí, když jde o prostory normální. Ano, to tvrdí většinou ti, kteří nedovedou posoudit dostatečně určitý prostor a pak vznikají takové názory a výkřiky.
...

o:-)

Jirka Dobrovolný:
Citace: Pavel Horský  12.07.2023, 13:49

Takže...BA2 v objektech jako jsou byta a RD...ANO/NE?
A proč?

Tak máme určitou stavovskou čest, která nám velí postupovat odpovědně (což nás někdy nutí volit přísnější opatření),

ale předposlední 33 2000-5-51 (ed.3 bez těch změn) uváděla v tabulce ZA.1 k vlivu BA2 poznámku "c",  která je na stejné stránce dole takto: "(...)Není nutno uplatňovat u bytů viz CENELEC Guide 29".

Poslední verze sice už "c" přímo u vlivu neuvádí, ale dole v tabulce to zůstalo se změnou.

Protože celý dokument CENELEC GUIDE 29 mluví o teplotách povrchu, vztahuje "c" výhradně k této charakteristic e vlivu. (Takže toto jako argument nic moc, proto přeškrtnuto.)

Podobné ale mám i v anglicky psané verzi IEC 60364*:2005 stažené někde z netu jako "CEI IEC60364-5-51_Fifth edition2005-04" Tam je poznámka uvedena jako "d" a týká se už první charakteristik y.:

This class does not necessarily apply to family dwellings.
Nicméně dodává, že:
In Norway ,  dwellings are to be considered BA2.

Tak babo raď.

Jirka Dobrovolný:
Ještě bych přidal odkaz Vnější vlivy z pohledu soudního znalce - časopis elektro:

http://www (tecka)

odbor ne caso pisy

(tecka) cz//flipviewer/Specialy/2016/04/Specialy_04_2016/index.html#p=35

Jan Franěk:
Samozřejmě chápu důvod a vítám obnovení této diskuse. Nicméně asi bych se zdržel různých extrémů. Děti mohou být prakticky kdekoliv. Přitom si nemyslím, že by se tento vliv měl psát stále. Přece neposadím před komisi novomanžele a nezačnu je vyslýchat jestli budou mít děti, případně kolik. V koupelně se děti také pohybují a někdy dost dlouho máchají ve vaně a cákají vodu kde kam. Přitom jsem si nevšiml toho, že by se na děti bral speciální ohled (vnější vliv) v předmětné ČSN. Prostě se s riziky zvedá úroveň dodatečné ochrany různými prostředky.

Hořlavé konstrukce jsou už něco trochu jiného a mělo by to být řešeno v projektu. Sám mám dřevěný krov, ale pokud mám někde setkání dřeva a el. zařízení, tak se jedná pouze o pár kabelů na cca 3 místech. Jen kabelů. Světla, zásuvky, rozvaděč, ani nějaká krabice, nejsou ke dřevu blíže jak cca 15 cm a mezera je navíc vycpaná čedičovou vatou.
Tedy se nesnažme nacpat do PVV úplně vše, ale klidně v projektu popišme postupy, nebo pravidla, pro určité části instalace. Osobně mne celkem štvou technické zprávy, kde se vše popisuje jen pár větami a já si pro některé informace musím volat projektanta, abych zjistil, co tím vlastně chtěl říci. Část elektro dva odstavce, hromosvod jeden odstavec - tak vypadá drtivá většina technických zpráv, které jsou kopírovány dlouhé roky, včetně neplatných norem. Protože když spolu nemluví projektant s montážníkem, tak zpravidla dochází k nějakému problému, protože to každý myslel, nebo je zvyklý dělat trochu jinak.

Karel Bělohlávek:
Citace: Jan Franěk  12.07.2023, 14:45

TNI 5-51

3.4.5 Pro jednoznačné vnější vlivy u objektů či prostorů, které jsou ve smyslu této normy považovány za normální není nutno vypracovávat protokol.

To bylo uvedeno také v ČSN 5-51 ed. 3, která platila do roku 2022. V nové edici normy, a také v nové TNI,  už tato výjimka již uvedena není. Dle jednoho nejmenovaného lektora to bylo vynecháno z důvodu "obcházení povinnosti vypracovávat protokol".

Stejně by mne zajímalo, jak se tyto vnější vlivy používají v jiných evropských státech. Přeci jen je to uvedeno (navíc docela formálně a neurčitě) pouze v informativní příloze normy a všechny náležitosti vypracování protokolu vycházení z našich národních norem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana