Musí být pro rodinný dům určeny vnější vlivy?
zerotest:
To: Milan Hudec
, ,Protokol mě v naprosté většině u RD řekne velký kulový''
Jestli jenom protokol, tak to jste ještě dobrý. U elektro instalace některých RD někomu řekla , ,velký kulový'' asi i PD a zcela určitě i návody k použití výrobků, jinak si ty děsy nedokážu vysvětlit.
To: František Šohajda
Akvárium pro žraloky je jasné - na to nepotřebuji přece protokol. , , V akváriu mám přece AL 2 a když se přiblížíte k akváriu, tak je na skle vliv AG 3. Díky slané vodě je tam AF 4. Pro AL 2 a elektrická zařízení platí AD 7, ale pozor, pokud budete dále zírat u toho akvária, tak je tam vliv AD 6. Vliv AC 2 bych tam nedával, teda pokud nebydlíte v Tatrách. Teplota AA5 a AB 5. U vlivu AE váhám, protože nevím, jak velké jsou částice planktonu a jestli se počítají i kusy masa. Asi AH 2 - vibrační kompresorek na provzdušnění akvária. AK 1 v případě, že rostliny nejsou masožravé. AM 6 v případě, že v akváriu bude elektrický úhoř. Akorát nevím, jestliže AL 2 bleskově zaútočí, tak jestli se má uvažovat o vlivu AQ 3 nebo to vztahovat k tomu úhořovi. Určitě vlivy BA 1,2,3,4 a 5. Když bude BA 1,2,3,4 a 5, tak bude určitě i BD 4. Určitě nebude vliv BE 2, leda, že by žralok plaval v benzínu - exploze žraloka vzteky se nepředpokládá. Ostatní vlivy bych viděl jako zanedbatelné XX 1‘‘. To je , ,taková‘‘ ukázka, jak by mohl vypadat protokol (spíš pro zasmání). V reálném životě protokoly VV mají smysl a je dobré se jimi řídit – důležité je vědět k čemu jsou a pochopit co nám říkají.
zerotest:
To: Maroš Klein
, ,Mám pocit, že sa na vec pozeráte z opačnej strany a to z pohľadu vplyvu elektrických zariadení na okolité priestory.''
Každý kdo umí rozklíčovat značení v protokolech VV, tak ví, že první písmeno A definuje , ,působení okolí na elektrické zařízení'', písmeno B definuje , ,působení elektrického zařízení ne okolí'' a písmeno C , ,definuje působení elektrického zařízení a objektu navzájem'' Tedy vaše věta vůbec nedává smysl. Možná, že se mýlím, ale nějak si nemůžu vzpomenout, jestli jsem vůbec kdy viděl protokol kde byly jen vlivy s B na začátku. Nožná někdo z kolegů poradí.
Maroš Klein:
Citace: zerotest 29.07.2013, 13:57
To: Maroš Klein
, ,Mám pocit, že sa na vec pozeráte z opačnej strany a to z pohľadu vplyvu elektrických zariadení na okolité priestory.''
Každý kdo umí rozklíčovat značení v protokolech VV, tak ví, že první písmeno A definuje , ,působení okolí na elektrické zařízení'', písmeno B definuje , ,působení elektrického zařízení ne okolí'' a písmeno C , ,definuje působení elektrického zařízení a objektu navzájem'' Tedy vaše věta vůbec nedává smysl. Možná, že se mýlím, ale nějak si nemůžu vzpomenout, jestli jsem vůbec kdy viděl protokol kde byly jen vlivy s B na začátku. Nožná někdo z kolegů poradí.
A,B či C, všetko sú to vždy vonkajšie vplyvy na elektrické zariadenie a to či už priame alebo nepriame, pekne spolu v jednom košiari tabuľky ZA1, nie je potrebné nič lúštiť. Nejaké triedenie byť musí. Možno sa dočkáme aj vplyvu (Q) - overená kvalita :).
Elektrické zariadenie sa vždy vyberá s ohľadom na prostredie v ktorom sa vyskytuje (Ax - prostredie), musí sa vybrať s ohľadom na to kto a na čo ho bude používať (Bx - využitie) a stavba ostáva stavbou či je to mrakodrap, chodník, alebo ohrada pre dobytok (Cx - stavba), len si ju vybrať.
Alebo ináč, napríklad 4-41 mi povie ktoré z množstva ňou ponúkaných opatrení sú vhodné a 5-51 mi povie ktoré z nich sú vhodné kam.
Celá podstata je aj v prvom článku prílohy ZA:
čl. ZA.1 Elektrické zariadenia sa majú vybrať a stavať v súlade s požiadavkami uvedenými v tabuľke ZA.1, ktorá uvádza vlastnosti zariadení potrebné z hľadiska vonkajších vplyvov, ktorým môže byť zariadenie vystavené.
Treba si všimnúť aj národnú poznámku v tomto článku, kde pre elektrikára je určená NZ1.
Dúfam, že teraz to nejaký zmysel dáva.
Ale tak ako spomínate vyššie, nič netreba preháňať. Stretol som sa s protokolom, kde pre škrabku zemiakov bolo určené AD5, potom sa prišlo na to, že ALBA dlabe na výrobu škrabiek na 12V ;).
Milan Hudec:
Všechno je úžasné do doby než se narazí na AM, v tom okamžiku je nutná subkomise komise
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 29.07.2013, 22:30
Všechno je úžasné do doby než se narazí na AM, v tom okamžiku je nutná subkomise komise
AM u rodinného domku?
Zapírat, mlžit, zatloukat,...
To nemůžeš projektantovi udělat, to by z toho pár dní nespal! Představ si, že někdo koukne na BTS na protějším domu a napíše do protokolu AM-8-2, AM-9-3, nebo dokonce AM-25-4. Pak si někdo z komise vzpomene, že tam plynaři pokládali kabel na "katodovou ochranu", ... K tomu nějaké zvýšené AK nebo AL...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana