Musí být pro rodinný dům určeny vnější vlivy?

<< < (8/18) > >>

Maroš Klein:
Pokiaľ by som sa mal vrátiť k pôvodnej otázke, tak napríklad STN 73 4301 hoci nie je primárne elektrotechnic kou normou, skôr stavebnou a v čl. 4.3.14 vyžaduje: citujem
4.3.14 Budovy na bývanie musia z hľadiska elektrických rozvodov spĺňať požiadavky na bezpečnosť osôb a majetku, na prevádzkovú spoľahlivosť v danom prostredí pri určenej prevádzke a stanovených vonkajších vplyvoch, na prehľadnosť rozvodu, ktorá umožní rýchlu lokalizáciu a odstránenie prípadných porúch, na dodávku elektrickej energie pre zariadenia, ktoré musia zostať funkčné pri požiari, na zamedzenie vzájomných nepriaznivých elektromagneti ckých vplyvov a rušivých napätí pri križovaní a súbehu silnoprúdových a telekomunikačn ých vedení.
Zaujímavý je aj čl. 4.3.7
Budovy na bývanie musia byť trvalo vybavené účinným ochranným zariadením proti účinkom blesku podľa STN 34 1390,  (norma je z 6/2005, a je stále platná s jednou zmenou).

zerotest:
, ,Z protokolu vyplývá, co kde bude, co kde nesmí být a v jakém provedení. I v RD se dá udělat hodně špatně (určitě není dobré vycházet z toho, co mám doma já a u některých zde mám pocit, že to tak dělají).''
Top:Aleš Dobrovolný
Protokol mi vymezuje, s čím se mohu setkat a s čím ne. Tím se ovšem nezpochybňuje další projekční činnost. Rozdělení prostředí z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem může stanovit jen člověk s elektro vzděláním a to do všech stanovených prostorů - (proti)požární prostory od hasičů, konstrukčních celků od stavbaře, strojního zařízení od technologa, technika BOZP... A ta komise je právě proto, že elektrotechnik nemůže mít takové znalosti, jaké se požadují v mnoha dalších oborech. Pokud to umí neelektrotechn ik, tak je to dle mého názoru světlá výjimka.
Když si odpovíme na otázku, jaké vlivy můžeme v RD mít, tak nelze pochybovat. Za normální vlivy bych nepovažoval: koupelny – sprchy – masírovací sety, saunový bazén - saunu, jímku čerpání spodní vody v domě, venkovní bazén - a to i na střeše, venkovní zařízení včetně přívodu, ohřev příjezdové cesty, studnu včetně čerpání, zásobník plynu pro topení... Protokol mi řekne, jestli tam takové prostory a zařízení jsou nebo ne.

Milan Hudec:
Protokol mě v naprosté většině u RD řekne velký kulový

František Šohajda:
Citace: Milan Hudec  29.07.2013, 11:40

To se mílíte kolego.... (dance)
Pokud budu mít v mém RD akvárium pro žraloky ,  tak při výparech vody ,musí být určeno nějaké prostředí ??   :(      ;D ;D

Maroš Klein:
Citace: zerotest  29.07.2013, 09:02

Rozdělení prostředí z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem...
...Protokol mi řekne, jestli tam takové prostory a zařízení jsou nebo ne.

Mám pocit, že sa na vec pozeráte z opačnej strany a to z pohľadu vplyvu elektrických zariadení na okolité priestory.
Protokol vám nepovie aké elektrické zariadenie tam je, ale aké tam byť môže.

Citace: Milan Hudec  29.07.2013, 11:40

A preto "bohuvďaka" za protokoly v naprostej menšine RD  :).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana