Na jaké slaboproudé rozvody v domě nezapomenout při návrhu?

<< < (2/4) > >>

Jan Hájek:
.. a ještě něco: Rezervu místa v rozvaděči, i když vám každý bude říkat, že je velký až dost.

Martin Budaj:
Alarm: najlepsie natahat kablami SYKFY 5x2x0,5 ku kazdemu cidlu,klavesnici,sirene. /staci aj 3x2x0,5 -ale z vlasnej skusenosti->na tomto sa setrit nevyplaca/.Dobre je dat aj snimace otvorenych dveri ku kazdym vchodovym dveram /ten isty kabel/

Data a tel: odporucam strukturovanu kabelaz aj v malych objektoch. minimalne cat6. niektory vyrobcovia /napr. belden/ garantuje po tychto kabloch aj prenos TV signalov /nemyslim 8MHz video ale 900MHz UHF!!/Tym padom odpada nutnost koax rozvodov, ale kvoli SAT by som ich urobil ;). Ku kazdej zasuvke treba natiahnut dva /prip. tri/ datove kable/tel,PC,TV/,  podla toho ake zasuvky pouzijete.Tiez si treba uvedomit ze o 5 rokov budete standrdne no domacej siete pripajat aj chladnicku, mikrovlnu,pracku, video, tv atd..../teraz si mozno niekto povie ze som blazon,ale verte ze to tak bude a argument wi-fi neobstoji/ Nemusite tam davat zasuvky hned,ale aspon natiahnut datove kable,resp trubku. Lepsie je pouzit u malych objektov, kde sa nedba az tak na dokonale zemnenie objektu kable UTP, inak vam z datych rozvodov moze vzniknut jedna velka antena :).

Na domace telefony a vratnik by som osobne dal trubky a podla konkretneho vyrobku potom kabel zatiahol.

Ku kazdemu vstupu kabla do objektu /tel. koax./ atd natiahnte od PE pripojnice CY z/ž min 4mm2-kvoli uzemneniu prepatovych ochran.

Plus aspon jednu trubka /min 20mm/ do kazdej miestnosti od centra slaboprdovych rozvodov.

Treba sa zamysliet aj nad malym kamerovym systemov /napr. od elektrohome/ su kamery uz od 1500,-,  mam to doma a je tu super vec.

Este jedna vec: do kazdeho rozadzaca nn v budove natiahnut bud datovy kabel,alebo dat trubku, v pripade ak by ste v buducnosti xceli aplikovat prvky intelientnej elektroinstala cie.

Miroslav Bardoděj:
Já jsem v přízemí RD o ploše cca 100 m2 "utopil" cca 200 m husího krku (většinou až 4 krky paralelně),  mám SDK podhled (strop),  ve kterém mám na exponovaných místech kabelové lávky rozdělené kovovou přepážkou napůl (slabo a silno část). Počítám i s BUS systémy (jeden z "okruhů" husího krku),  s elektrickými hlavicemi radiátorů, se zabezpečovačko u (SYKFY 2x2x0,5 k okenním kontaktům a 4x2x0,5 k ostatním čidlům hvězdicovitě k ústředně.) Připravil jsem se i na detekci úniku vody (poblíž pračky, na WC, v koupelně a v kuchyni) a další, co doporučuji, i když to přímo s www.elektrika. cz nesouvisí, je: Do podlah (pokud se rekonstruují) uložit trubky a kabel pro centrální vysavač.

Jaroslav Kořínek:
Rozvaděč velikostí počítat i na oteplení !!
Známé zákony: Když je vše hotové, vždy zjistíme že jsme ještě na mnohé zapomněli.

Jan Slavicek:
Díky všem za odpovědi.

Mám jen jeden dotázek na Martina Budaje - pisete o moznem budoucim pripojeni spotrebicu na datovou sit - s tim souhlasim, ale proc ne pres wifi?
Neni jednodusi (asi o neco drazsi) naplanovat pres wifi i pocitacovy rozvod? (jeden routrik),  karty do pocu a je to ?
A co alarm bezdratove? Jake vidite (krome ceny) vyhody v dratove verzi?

Mate nekdo zkusenosti s instalaci (navrhem) alarmu ? Kam dat klavesnice ? Predpokladam ze se pouzivaji k aktivaci a deaktivaci alarmu, tudiz jednu klavesnici za vstupni dvere a jednu do garaze (je spojena s domem) - proste ke vchodum do domu .. ?
Ma smysl davat do mistnosti pohybova cidla a na okno te same mistnosti jeste magnety, pripadne cidla rozbiti skla?

Dik moc
Honza

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana