Na jaké slaboproudé rozvody v domě nezapomenout při návrhu?
Miroslav Bardoděj:
Ačkoliv dotaz nebyl na mě, zkusím odpovědět, nejprve k tomu wifi: V 80. letech jsem často ve zprávách (z kapitalistické ciziny) slyšel o zaparkovaném autě na nějakém rušném místě, ve kterém byla nastražena výbušnina.
Dnešní doba k tomu opět spěje - zkuste si představit na nějakém kancelářsky "rušném" místě, kde bude zaparkované auto a v něm "bomba" moderního typu - přebuzený vysílač zahlušující pásma wifi. Všem institucím okolo "popadají" sítě, protože ušetřily - namísto kabeláže používají bezdrát. Dále já osobně netrpělivě očekávám virus, napadající wifi sítě - opět bude zahlušeno celé pásmo, takže i okolní počítače (nenakažené) si ani neškrtnou.
To, co jsem napsal, je možná příliš paranoidní pohled na věc, ale zkuste nějakou zlatou střední cestu. Prostě, nic není takového, že by to mělo jen samá pozitiva. Prostě kabel je kabel, velmi obtížně se odposlouchává a ruší.
Co se týká zabezpečovačky, tak jak budete napájet všechna ta čidla a kontakty ? Nejspíš budete mít všude baterie či akumulátory. To já jsem si raději natáhnul tu kabeláž.
Dzerdzinskij:
To zalezi na vasi manzelce. Ja jsem dal i magnety a automaticke zastrazovani do domaciho rezimu, protoze vecne zapomina klice v zamku. Byl bych dal i detektory rozbiti skla, ale cidla nejsou nejlevnejsi...
Kazdopadne preferuju drat - ty baterie do bezdratu se casem pekne prodrazi.
Do garaze by to nejspis chtelo dalsi sekci s oddelenym zastrazovanim - vyhodne lze integrovat alarm garaze s dalkovym ovladanim branky a vrat.
Tomáš Frolík:
Toto téma přišlo jako na zavolanou, neboť i pro mne se stane v blízké budoucnosti otázka rozvodů po domě aktuální. Proto si už nějaký čas sestavuji seznam, nač nezapomenout. Pročtením tohoto threadu se jeho obsah zdvojnásobil. Proto se v seznamu budou opakovat podněty z příspěvků uvedených výše, ale třeba se tento "výcuc" může hodit někomu, kdo nechce pročítat všechny příspěvky odshora až dolů.
- příprava pro zpětný projektor
- příprava pro elektronického vrátného
- příprava pro pohybová čidla
- příprava pro datové rozvody (PC)
- příprava pro reproduktory v koupelnách
- příprava pro elektroinstala ci k předokenním roletám
- domovní zvonek
- anténní svod
- domácí telefon
- snímač otevření venkovních dveří
- protrubkování i ke kuchyňským spotřebičům
- jeden 20 mm husí krk do každé místnosti z centra slaboproudých rozvodů
- příprava pro kamerový systém
- datová trubka do každého nn elektrického rozvaděče
- příprava pro elektricky ovládané ventily u radiátorů
- detekce úniku vody (pračka, WC)
Mařík Pavel:
Neměli to naši předci mnohem jednodušší? Nejdříve louče, pak velký hit petrolejová lampa... ale hlavne, nikde žádné kabely.
Co se týče WiFi rozvodů po domě, je třeba si uvědomit, v jakém pásmu vysílají, 2,4GHz, tedy podobně, jako mikrovlná trouba. I když výkon, minimální, přece jen to asi něco s molekulami vody udělá... Odposlech či narušení sítě bych neřešil, koho v okolí domu by zajímala vaše ctěná data a navíc, lovců bezdrátových sítí je v u nás přeci jen poskrovnu. Navíc se tato síť nechá poměrně slušně zabezpečit a jednoduchým pokusům o průnik zdárně odolá. Monolog tedy ukončím závěrem že WiFi klidně ano, ale díky elektromagneti ckému smogu raději klasický metalický kabel. Nicméně kategorie 5, dejme tomu i stíněná je více než dostačující.
....
Martin Budaj:
To: Slavicek
Wi-fi: - tato technologia slavi stale velky boom. Ja osobne ju tiez pouzivam na niektore aplikacie- ked sedim v obyvacke, nepotrebujem tahak k notasu kabel, a idem na WC notebook si zoberem so sebou a stale som online ;),ale to je uz profesionalna deformacia.
Wi-fi je velmi dobre riesenie pre mobilne aplikacie - notebooky,PDA atd.... Ale ma svoje obmedzenia aj co sa tyka bezpecnosti a hlavne co sa tyka sirky pasma. Na multimedialne rozvody pre RD /na tento ucel bolo povodne navrhovane aj fire-fire ieee1934a/ sa pocita s prenosovymi rychlostami min. 400 Mbps. Wi-fi v najidealnejsom pripade!! 108 Mbp. To nehovorim o tom, ze ako bude pribudat wi-fi zariadeni, pasmo 2,4GHz bude strasne zahustene, a v husto zaludnenych oblastiach to zane byt onedlho problem.
Kablove rozvody mozete navyse vyuzit na mnoztvo inych aplikacii a technologi s ktorymi teraz ani nepocitate.
A bezdrotovy alarm: ja by som osobne asi nespaval pokojne keby som vedel ze mam bezrotovy alarm. Jednak sa to ty bezpecnoti-resp. naburatelnosti a druhak mozno prozaicky problem,ale co ked v niektorom cidle dojdu baterky :)...
Klavesnice dajte ku kazdym vstupnym dveram/zvnutra/, +jednu nariklad na chodbu niekde k spalnam - z tahial zaarmujete ked pojdete spat /samozrejme iba cast systemu,ktora bude "fungovat" v noci./ Do miestnosti dat PIR cidla, snimace na okna su v RD podla mna zbbytocne. Este by som dal aj kontakt otvorenych deri ku kazdym vchodomvym dveram - mozte to vyuzit na kratke pisknutie klavesnice pri ich otvoreni.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana