Na jaké slaboproudé rozvody v domě nezapomenout při návrhu?

<< < (4/4)

Martin Bauer:
Vše co je třeba už bylo řečeno. Jen bych si dovolil reagovat na kabely pro zabezpečovací systém. SYKFY prosím ne. Existuje speciální kabel pro EZS, je to "licna" od 4 do 12 vodičů v kabelu, některé se zesíleným párem pro napájení. Je cenově o něco dražší než SYKFY, ale vyplatí se.

Karel Kosina:
Včera jsem při vylézání z vany zjistil, že v koupelně není žádný ručník a marně jsem se přes zavřené dveře snažil někoho z rodiny zavolat.
Co bych dal za nějakou "HELP" signalizaci z koupelny...

Zdeněk Smutný:
Vážení, nejsem žádný odborník, ale předělávám si RD takže na toto téma jsem si musel také odpovědět.
Datový kabel UPT nebo stíněný FTP (2x4 párů) do každé místnosti kde předpokládáte počítač. Pozor vzhledem k novým technologiím i tam kde bude televize (může být i v koupelně a na jiných v součastnosti nesmyslných místech). Pozor datový kabel nelze vést ze zásuvky do zásuvky, ale z jednoho místa do všech uvažovaných míst. To jedno místo bude patrně pod střechou a bude to datový hub (rozbočovač). Není problém do něj svést i WI-FI (od antény na střeše).
Jinak je hlavní i koaxiální kabel 75 ohmů. Pomocí slučovačů není problém do jednoho kabelu svést TV, radio i SAT. Tento kabel by měl vést k sestavě televize, satelitu, DVD a počítači. Zpět od této sestavy by měl vést ovšem další odchozí koaxiální kabel který bude dál rozbočen do všech zásuvek vg domě a k dalším počítačům.
Lze ovšem uvažovat o rozvodech zabezpečení a protipožární techniky, ale to se dá udělat i pomocí bezdrátové technologie. To samé lze udělat když na něco zapomenete z datových nebo video rozvodech.
Jinak na toto téma lze psát další stránky a bude o čem psát.
Omlouvám se když jsem teď naštval odborníky.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana