Je vhodný proudový chránič pro zásuvku kotle?

<< < (2/11) > >>

Zdenek Hejčl:
To Michal Šenkýř:
Stejně mám v elektroměrovém rozvaděči RCD 0,3 A pro celou budovu.
Jenom jeden na celý dům?  (wall)
Na ostatní obvody ne?  (zle)
To je poněkud velice málo....

Lubomír Jindra:
Citace: Maresdrtyb  15.07.2013, 10:20

Je vhodné či dokonce nutné osadit okruh zásuvky pro plynový kotel proudovým chráničem? Obávám se, že pokud mi vypadne chránič v době mé nepřítomnosti a kotel přestane topit, může dojít ke škodám vlivem mrazu. Na druhou stranu je v kotli voda a vedou z něj vodivé trubky do celého domu, takže z hlediska bezpečnosti by tam zase marný nebyl. A jak by tomu bylo u oběhového čerpadla kotle na uhlí vs. proudový chránič?

Běžný RCD nemusí vypnout jen působením závady a pokud jde o třeba o chalupu, kde je třeba v zimě temperovat, škody mohou být značné. Zhoršení bezpečnosti kotle nebude nijak dramatické, tak jako tak tam bude ochranné pospojování. Je to prostě na zvážení. Například stále častěji vidím kotle třeba v koupelnách bytových domů, tam je to jasné.

Roman Šafránek:
Pro objekty které často bývají v zimě prázdné a mráz by mohl napáchat vážné škody je dobré uvažovat o nějakém "dálkovém" hlídání teploty v objektu (třeba GSM modul, kterým potom můžete třeba i na dálku topení před příjezdem aktivovat...)

František Šohajda:
Chránič bych dal pouze podle VV v místě instalace...
Servisáci kotlů tomu moc nerozumějí.... .Tam bych pomoc nehledal....Žá dný výrobce to nemá přikázáno namontovat !

Nebál bych se chrániče, já ho mám už 15 let a v pohodě ještě nevypadnul ! ;)

Michal Šenkýř:
Citace: David Hruda  15.07.2013, 22:45

Proč?

Protože jsem mu říkal, že to je okruh mimo chránič a on jen krčil rameny.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana