Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?
Fuk Tomáš:
Hezké. Ale nějak jsem nepochopil, co jste tou animací chtěl ukázat. Že když ten nevykompenzova ný motor odpojíte, tak se proud kondenzátorem změní o ohromujících 0,2%?
P.S. neřešíme tu způsob či dokonalost kompenzace motorů v dotyčném provozu, ale přehřívání kabelů napájejících svítidla - tedy proudovou zátěž kabelů obvodu svítidel.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 12.07.2013, 17:40
To je právě jádro pudla, obecně musím souhlasit.
Ale pokud kondenzátor "svítidla" připojím přímo (svorka na svorku) paralelně ke kondenzátoru kondenzačnímu (uvažujme pro názornost stejnou kapacitu), dosáhnu dvojnásobné kapacity v místě připojení kompenzace, když ale ten samý kondenzátor připojím ve vzdáleném místě, nebudu mít v místě připojení kompenzace dvojnásobnou kapacitu, ale nižšší.
A spočítal sis, že když kondenzátor 50 µF připojíš 50 m dlouhým vedením Cu 2,5 mm2, efektivně tím ztrácíš cca 0,5% jeho kapacity? Abychom se drželi reálných dimenzí...
Lubomír Jindra:
Citace: Fuk Tomáš 13.07.2013, 20:34
P.S. neřešíme tu způsob či dokonalost kompenzace motorů v dotyčném provozu, ale přehřívání kabelů napájejících svítidla - tedy proudovou zátěž kabelů obvodu svítidel.
Dokázal jsem, že kondenzátor zapojený do středu zdroje může za určitých okolností částečně kompenzovat jalový proud (zde konkrétně odlehčil L2 zdroje) induktivní zátěže pomocí středního vodiče, tedy toho, který vede do těch svítidel v tom kabelu, který se přehřívá a ve kterém tazatel naměřil podezřelých 5A.
Citace: Fuk Tomáš 13.07.2013, 20:34
Hezké. Ale nějak jsem nepochopil, co jste tou animací chtěl ukázat. Že když ten nevykompenzova ný motor odpojíte, tak se proud kondenzátorem změní o ohromujících 0,2%?
Žádný motor jsem neodpojoval... . ale to je jedno. To je váš styl - když jsem vám dokázal že jste se zásadně mýlil, tváříte se že nic nechápete, celé to bagatelizujete, impertinentní poznámkou to shodíte ze stolu a jako by nic se "vracíte" na začátek k tématu přehřívaní kabelu. Divím se vám, vy s vašimi mimořádnými znalostmi a inteligencí toto nemáte zapotřebí, když se takto budete chovat z pozice síly, lidé se vás budou jen bát a nebudou s vámi chtít diskutovat, není to škoda? Mrzí mě to, ale již na vás nebudu reagovat, protože to nikam nevede. (poklona) za spoustu zajímavých diskusí, které jsme si dříve užívali.
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 13.07.2013, 22:48
Žádný motor jsem neodpojoval... . ale to je jedno.
To není jedno - to je právě ta chyba, kterou děláte. Kdybyste ten motor odpojil, tak byste zjistil, že tomu svítidlu (kondenzátoru), jakož i jeho přívodním vodičům, je úplně jedno, zda a jak je někde kompenzována jalovina z toho motoru, protože to na proud kondenzátorem svítidla nemá prakticky žádný vliv. Příčina 5 A ve středním vodiči obvodu svítidel nemá nic společného s jalovinou odebíranou motory v motorovém obvodu.
Ve skutečnosti je to proud vzniklý
- sčítáním vyšších harmonických (nelineární prvek - výbojka)
- nesymetrií zapojení svítidel - např. rozdílný počet na jednotlivých fázích, vadný některý kondenzátor...
- nesymetrií fází (např. vodič N není na nulovém potenciálu)
- chybou zapojení
případně kombinací těchto vlivů.
Citace: Lubomír Jindra 13.07.2013, 22:48
...To je váš styl - když jsem vám dokázal že jste se zásadně mýlil, tváříte se že nic nechápete...
Nestavte se do ublíženecké pozice a ukažte mi, v čem jsem se (zásadně) zmýlil, tj. který můj výrok je v tomto vláknu mylný. Rád se poučím a svou chybu napravím.
P.S. zřejmě máte na mysli tohle:
Citace: Fuk Tomáš 10.07.2013, 13:46
Už jsme si snad vysvětlili, že v N vodiči napájejícím pouze svítidla žádná 50Hz jalovina z jiných zdrojů téci nemůže (pokud tedy uznáváme Ohmův a Kirchhoffovy zákony).
Snad bych tedy měl doplnit, co míním "jalovinou z jiných zdrojů". Míním tím jalovinu J, která dotyčným místem M teče, když onen "jiný zdroj" Z ji dodává, a neteče, když ji nedodává.
Pokud dotyčným místem M ona jalovina J teče nezávisle na existenci a funkci zdroje Z, nepokládám ji za jalovinu z tohoto zdroje. Zdroj Z není její příčinou - pouze se jeho jalovina, pokud existuje, v místě spojení s jinými obvody sčítá s jalovinami ostatními.
Stejně, jako když pan Škrhola chodí platit daně na poštu, a paní Hamáčková si tam chodí pro důchod, nedomnívám se, že paní Hamáčková dostává důchod právě od pana Škrholy. Tvrdým zdrojem je zde státní rozpočet, a to, že dotyčné bankovky držel v ruce nejdřív pan Škrhola, je nepodstatný detail.
Pokud jste můj výrok pochopil jinak, než jsem ho myslel, pak se omlouvám za nedorozumění.
ACEOF ACES:
Výbojky se chovají jako jakési spínače, které spínají při dosažení určitého napětí.
Tímto spínáním a rozpínáním (nelineární V-A charakteristik a) dochází v tomto případě k rozkolísání pomyslné hvězdy tvořené svítidly, jehož důsledkem je, že vodičem N teče proud.
Na velikosti tohoto proudu se také podílejí různé nesymetrie v napájení a v zapojení svítidel jak už zde bylo napsáno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana