Nie je lepšie mať dve zemniace sústavy ako jednu?
Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Ratiborský 01.07.2013, 11:28
...
Otázka tazatele zní:
Nie je lepšie mať dve zemniace sústavy ako jednu?Já jsem odpověděl,že dle platných norem a za určitých podmínek ano.Dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 strana 53 dle NA.12.4.2 Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma uzemněními v zemi větší než 5 m.
P.S. V ed.2 to bylo stejné.
Otázka zní jestli je lepší mít dvě soustavy
Já bych si to, co je v normě, vyložil tak, že to je možné, ale když se podívám na to, jaké komplikace mi to přinese v reálném prostředí, nedovolil bych si obecné tvrzení, že "je to lepší"...
Viděl jsem, a né jen jednou, co takové řešení udělá v praxi. Jsou objekty, kde v době stavby nebylo udělané HOP a není dodělané dodnes.
Jeden příklad: Domek z 50. let, hromosvod "jak se v té době dělal", 2 svody...
Přívod nn do domu vzduchem, přizemnění na druhé straně ulice, takže více než 15m od uzemnění hromosvodu...
Po zásahu hromosvodu bleskem došlo v místě křížení svodu s vnitřním rozvodem k přeskoku, k vytržení kusu zdiva.... K dalšímu přeskoku došlo na zábradlí balkonu... K drobným přeskokům došlo na X místech v domě (černá stopa na zdi mezi zásuvkou a jiným vodivým předmětem)...
A teď máme 2 možnosti:
- ptát se "přírody" proč právě já? Vedle to mají také tak blbě
- zamyslet se proč jsem si myslel, že mě se to nestane
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jiří Schwarz 01.07.2013, 11:58
Otázka zní jestli je lepší mít dvě soustavy
A teď máme 2 možnosti:
- ptát se "přírody" proč právě já? Vedle to mají také tak blbě
- zamyslet se proč jsem si myslel, že mě se to nestane
V tom s Vámi plně souhlasím.
Já osobně bych to přirovnal k situaci:
Při stavbě RD se majitel rozhoduje: vodovodní potrubí zvolit:
a) z plastu
b) Cu potrubí
c) pozinkované potrubí
a nikdo ho do ničeho nenutí, rozhoduje se sám.
Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský 01.07.2013, 11:28
Zeptejte se na patřičných místech .
Otázka tazatele zní:
ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 strana 53 dle NA.12.4.2 Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma uzemněními v zemi větší než 5 m.
P.S. V ed.2 to bylo stejné.o.[/b]
Tazatel měl jistě na mysli správné řešení dle legislativy a Vy neustále omíláte dokola informativní ustanovení normy, tj. ustanovení nenormové a převzaté do její přílohy ze starších norem.
novy2:
Citace: Jaroslav Ratiborský 01.07.2013, 11:55
Neznám za celý svůj život a z vyprávění rodičů nebo známých,že by někoho pohřbili a jeho smrt byla způsobena úderem blesku.
http://www.kniska.eu/kniska/clanky/jizerka
O tomto smutnom prípade určite vie každý, kto dlhodobo navštevuje portál elektrika.cz.
Prípadov, kedy blesk zasiahol človeka v tesnej blízkosti domu je viac.
Juraj Hámorský:
dobre a čo susedova uzemnovacia sustava? nemali by sme sa spojit? ved je mnoho stavieb ktoré su dost blízko pri sebe. A ako tu píšete môžu byt aj dalej od seba, blesk sa dotkne i susedovej sustavy. Tu sa to nijako neriesi?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana