Mohu se bezpečně koupat v bazénu s předřazeným proudovým chráničem 30mA?
solimek:
Je třeba mít stále na paměti, že proudový chránič neomezuje hodnotu poruchového nebo zkratového proudu na 30 mA. Proud je dán stále Ohmovým zákonem, chránič samozřejmě při překročení reziduálního proudu začíná vypínat, ale proud neomezuje. To jen pro připomenutí.
Radek Červený:
Proudový chránič je jednou, nikoliv jedinou z ochran, které je nutno mít u bazénové technologie. Jak už psali kolegové výše, pokud máte pochybnost o 30 mA, můžete si snížit citlivost na 10 mA výměnou chrániče.
Ale upřímně, nedělal bych z tohoto paranoidní téma. Pokud máte opravdu velký strach o své zdraví či život, mohu vás ubezpečit, že konkrétně u bazénu bude mnohem častější porucha v dávkování chemie včetně všech důsledků z tohoto plynoucích než závada charakteru, kdy se vám 30 milíků prošije natvrdo do vody.
"Ti mi ale k bazénu nainstalovali (ne zrovna laciný) rozvaděč..." Raději bez komentáře. To je jako ta nová fyzikální veličina s jednotkou "moc", co? Pro některé zákazníky je drahý i ten co je zadarmo, tak to je pak těžké. On takový rozvaděč pro bazén může stát 2500 Kč, ale také 100 000 Kč, záleží jen na tom, co si zákazník určí za konfiguraci a způsob řízení. A teď mudrujte, co je laciné.
Jaroslav Hasala:
Pokud je člověk v bazénu a nedotýká se ničeho jiného, tak to až tak nebezpečné není, protože jste na jednom potenciálu - proud nemá odkud kam téct. Je to podobný případ jako u ptáků, kteří sedí na drátech vysokého napětí.
Největší nebezpečí hrozí, pokud je člověk nějakou částí těla v bazénu a zároveň se ještě dotýká něčeho jiného.
Karel Krampol:
(poklona) vám všem za odpovědi. Koukám, že téma je natolik obsáhlé, že se mne ptáte na věci, které by mne nenapadli popsat v úvodním dotazu.
Upřesňuji tedy. Rozvaděč byl součástí kopaného bazénu, obsahuje hlavní vypínač, proudový chránič, časovač, trafo 100W, dva jističe pro světla, jeden jistič pro filtraci a jeden pro salinátor, přepínač pro trvalý chod nebo automatiku.
Nejspíš jsem použil hloupou formulaci o ceně rozvaděče. Cílem ale bylo máloslovně poukázat na jeho předpokládanou kvalitu a ne cenu, která se pohybovala těsně pod hranicí 20 tis. (když už to potřebujete v číslech).
Po uvedení do provozu byla provedena revize.
Hlava mi vykreslovala obrazy upadeného drátku kymácejícího se nad kostrou čerpadla, či manželky se zapnutou žehličkou balancující na hraně bazénu. :) Myslím, že je logické, že má člověk obavy z neznámého, což je pro mne obor v kterém naopak vy excelujete. Pochopil jsem už ale, že to co píšete nepochopím. Nicméně jsem již klidnější. Ještě jednou díky.
Kamil Novák:
Citace: Karek 18.06.2013, 01:51
Ti mi ale k bazénu nainstalovali (ne zrovna laciný) rozvaděč s všemožnými certifikáty a kabely a zásuvkami IP54 atd. a s ujištěním, že takto jsem dokonale chráněn.
Jak daleko je ten rozvaděč od vody? Co máte v úmyslu napojovat z těch zásuvek? :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana