Mohu se bezpečně koupat v bazénu s předřazeným proudovým chráničem 30mA?
Karek:
Náhodou jsem narazil na toto fórum a přečetl si pár starších příspěvků o proudových chráničích.
V tu ránu mne přešla ospalost, neboť v diskuzi byla popsána situace, kdy proudový chránič (30mA) neodpojil člověka omylem zapojeného do okruhu, protože jím (dle jejich výpočtů) neprotékal dostatečný proud, tedy zmíněných 30mA.
Chtěl bych podotknout, že co se týká elektřiny, nechávám raději vše na odbornících.
Ti mi ale k bazénu nainstalovali (ne zrovna laciný) rozvaděč s všemožnými certifikáty a kabely a zásuvkami IP54 atd. a s ujištěním, že takto jsem dokonale chráněn.
Hodnota mého proudového chrániče je také 30mA.
Není to tak, že je člověk ve vodě zranitelnější než na suchu?
Nebo až se usmažím v bazénu bude řečeno "vše je naprosto v pořádku dle norem, po zkoušce chránič odpojoval ve správných hodnotách, jen ten človíček měl prostě smůlu, protože jím neproudil dostatečný proud?"
Uklidní mne někdo, že koupat se s tímto zařízením je bezpečné?
Lukáš Malík:
Chránič zpravidla vybaví při nižším unikajícím proudu, než 30mA.
Dali vám k tomu veškeré papíry? Dělali revizi?
Pokud ne, nechte udělat revizi a koupejte se :)
Ono taky, zda chránič vybaví-nevybaví, je trošku složitější a nedá se moc paušalizovat..
František Šohajda:
Když se bojíte, máte jště chránič 10 mA !
Ale podle výzkumů už 3 mA je taková bomba, že vás to skolí a nevíte kde jste ! ;D ;D
Tam jde o včasné odpojení, než začne křeč na srdci....laick y, zkráceně.. (dance)
Maroš Klein:
Mne to vychádza tak, že pokiaľ ste v bazéne (vo vode) súčasne so zapojeným elektrickým zariadením chráneným chráničom, niečo nie je v poriadku. :(
Čo konkrétne znamená "Ti mi ale k bazénu nainstalovali (ne zrovna laciný) rozvaděč..."
Jirka Š. Svejkovský:
Buďte v klidu.
Chránič reaguje hlavně v případě, že dojde k poruše elektrického zařízení, u čehož pravděpodobně nebudete.
Pokud se v době poruchy budete zdržovat v bazénu, pak se těch 30mA rozprostře do velké plochy a je pravděpodobné, že to ani neucítíte.
Pokud vybaví v případě, že se někdo hrabe tam, kde nemá, dobře mu tak.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana