Proč se dnes nedávají na střechy hromosvody?

<< < (5/14) > >>

Jan Hájek:
Ročně vím o ca 10 rozporování ze strany pojišťovny za účelem omezení částky plnění. Vždy se jednalo o částky nad 100 000 Kč, což je můj odhad toho, kolik stojí základní rozporování.

Milan Selezan:
Má to dve stránky, technicko-ekonomicky únosnú mieru a druhú - požiadavku poisťovne. Tá tech-ekonomická spočíva že niekedy sú požadované technické riešenia oproti minulosti (stará ČSN-STN)  z dôvodu sprísnených nových noriem a hobby niektorých firiem predražované. Ďalej čo sa týka poisťovní, majiteľ príde na to až pri požiadavke úhrady poistnej udalosti z dôvodu blesku, že šetril na nespávnom mieste.

Lukáš Rotrekl:
Citace: Milan Selezan  16.06.2013, 13:11

Tá tech-ekonomická spočíva že niekedy sú požadované technické riešenia oproti minulosti (stará ČSN-STN)  z dôvodu sprísnených nových noriem a hobby niektorých firiem predražované.

Aby jste se nedivil. Mám teď na stole objekt, kde bude dražší dotvořit hromosvod tak, aby aby odpovídal ČSN 34 1390, než úpravy aby vyhovoval 62305....

Problém v dostatečné vzdálenosti, ale to je věc, kterou nikdo po 40let platnosti "staré" normy neřešil a jsou i praktici (i revizáci),  se kterými, když se bavím, tak na mě nevěřícně čumí, co to řeším, že tam nic takovýho nebylo....

Na našem případě: dostatečná vzdálenost podle 341390 2,5m, neřešitelné ,  u 62305 1m v pevném materiálu sice dost, ale ještě řešitelné....

Roger:
Citace: Jiří Schwarz  15.06.2013, 16:43

Možná se také vlivem nových poznatků a vlivem zkušeností změnil přístup k provedení ochrany před bleskem a už se nepoužívají dlouhé jímací tyče, vyrazně obtočené vodičem svodu, s ozdobným koncem...
Dnešní ochrana na střechám někdy není tak nápadná...
Že by nebyli nikde, to bych si rozhodně tvrdit nedovolil...

A na co je ta medena koncovka hromosvodu, na paradu nebo ma i jiny vyznam? :-)

raj:
Citace: Lukáš Rotrekl  16.06.2013, 13:53

Aby jste se nedivil. Mám teď na stole objekt, kde bude dražší dotvořit hromosvod tak, aby aby odpovídal ČSN 34 1390, než úpravy aby vyhovoval 62305....

Problém v dostatečné vzdálenosti, ale to je věc, kterou nikdo po 40let platnosti "staré" normy neřešil a jsou i praktici (i revizáci),  se kterými, když se bavím, tak na mě nevěřícně čumí, co to řeším, že tam nic takovýho nebylo....

Na našem případě: dostatečná vzdálenost podle 341390 2,5m, neřešitelné ,  u 62305 1m v pevném materiálu sice dost, ale ještě řešitelné....

A stejně si blesk "uhodí" tam, kam bude chtít on.
Vše je to jen duchařina.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana