Proč se dnes nedávají na střechy hromosvody?
Jiří Kasal:
Proč se dnes nedávají na střechy hromosvody?
Za starých časů a na starých domech se dělaly hromosvody všude a dnes na nových domech není nikde.
Vít Rotrekl:
Protože je nikdo (investor) nechce. Protože to stavební úřad nevyžaduje. Protože to stojí další peníze.
Ale, že nejsou všude není tak úplně pravda. Např všechny domy co jsme v nich dělali elektroinstala ci, tak mají hromosvod (alespoň si to myslím, možná nejsou úplně všechyn, ale tak 98% ano).
Další věc, je ta, že třeba je provedena analýza rizika a může vyjít, že hromosvod není třeba, že stačí svodiče přepětí a bleskových proudů.
A ještě vám řeknu tu pohádku o sněhurce, ta je taky pěkná.
Pavel Horský:
Protože si v této zemi každý dělá co chce s vědomím, že je nikdo za nic nepostihne. To je ta naše vysněná demokracie. Bordel, šlendrián, humus.
Jiří Schwarz:
Možná se také vlivem nových poznatků a vlivem zkušeností změnil přístup k provedení ochrany před bleskem a už se nepoužívají dlouhé jímací tyče, vyrazně obtočené vodičem svodu, s ozdobným koncem...
Dnešní ochrana na střechám někdy není tak nápadná...
Že by nebyli nikde, to bych si rozhodně tvrdit nedovolil...
Jiří Kasal:
Netvrdím, že nejsou nikde, ale na novostavbách se to prostě už nedělá a na domy, které jsou 20 a více let staré, tak je jen zázrak narazit na dům, kde není hromosvod.
Mám ještě 5 otázek:
1) Pokud to dobře chápu, tak v dnešní době už prostě není nutné mít hromosvod na střeše?
2) A není to nebezpečné?
3) Znamená to, že před 20 lety byli hromosvody povinné?
4) Je pravda, že v oblasti, kde je trafostanice je menší riziko úderu blesku?
5) Slyšel jsem, že kvůli hromosvodu se zvyšuje riziko úderu bleskem a tím pádem i větší riziko požáru. Je to pravda? Plní hromosvody správnou funkci nebo jsou k ničemu?
Jinak (poklona) všem za odpovědi. Cením si toho, protože mi tyto věci prostě vrtají v hlavě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana