Má být kouřovod komína s kovovou vložkou a nástavcem propojen s hromosvodem?
Kamil Novák:
Citace: Milan Hudec 12.06.2013, 09:44
Myslím, že toto je mírně nadnormové řešení:
Jak horní tak spodni konec vložky spojit s HOP, komín jako takový dostat do ochranného prostoru jímače, jímač navrhnout tak, aby byl v cestě dýmu
Když bude komín (a tím i ta vložka) v OP, tak proč tu vložku spojovat i nahoře?
Milan Hudec:
Citace: Kamil Novák 12.06.2013, 10:20
Když bude komín (a tím i ta vložka) v OP, tak proč tu vložku spojovat i nahoře?
Bypass ke spojům vložky (osobně na ně moc moc nevěřím).
Myšleno tak, že vodič protáhnu komínem vedle vložky a připojím dole na HOP, ne že ho budu spojovat nahoře s hromosvodem.
Řešení navrhuji proto, jelikož se při návrhu hromosvodů neuvažuje vliv větru a vodivý kanál tvořený spalinou.
Wolfgang Marks II:
Já bych si nemyslel, že existují "nadnormativní" či podobná řešení.
Mě se váš příspěvek s NV líbil.
Ale konkrétně na vás vybafnou nejméně 3 situace, které byste měli řešit, protože v případě komínů jde o život a mého známého blesk, který vyšel z komína zabil.
Takže začněme, ať se máme o čem bavit.
A) který z komínů je nebezpečnější? ten který je v provozu - vychází z něj kouř;
nebo ten mimo provoz, právě se z něho nekouří, krb, kotel nebo technologie je odstavená?
B) Mám komín s vložkou a střechu s krytinou jinou než kov.
Vložka je nebo není uzemněná. Jak na to?
C) Mám komín s vložkou a plechovou střechu
Vložka je nebo není uzemněná. Jak nato?
D) A ještě jeden dotaz, proč jímač do kouře? Víte co teploty a zplodiny (saze, prach) udělají s jímačem?
Řeči nemají smysl, jste odborníci a prosím řešte.
Milan Hudec:
Citace: Wolfgang Marks II 12.06.2013, 10:35
Já bych si nemyslel, že existují "nadnormativní" či podobná řešení.
Mě se váš příspěvek s NV líbil.
Ale konkrétně na vás vybafnou nejméně 3 situace, které byste měli řešit, protože v případě komínů jde o život a mého známého blesk, který vyšel z komína zabil.
Takže začněme, ať se máme o čem bavit.
A) který z komínů je nebezpečnější? ten který je v provozu - vychází z něj kouř;
nebo ten mimo provoz, právě se z něho nekouří, krb, kotel nebo technologie je odstavená?
B) Mám komín s vložkou a střechu s krytinou jinou než kov.
Vložka je nebo není uzemněná. Jak na to?
C) Mám komín s vložkou a plechovou střechu
Vložka je nebo není uzemněná. Jak nato?
D) A ještě jeden dotaz, proč jímač do kouře? Víte co teploty a zplodiny (saze, prach) udělají s jímačem?
Řeči nemají smysl, jste odborníci a prosím řešte.
Začnu s D.
Kouř (spaliny) obecně tvoří pro blesk lákavý kanál převyšující jímače na střeše, pokud tomuto kanálu nedám do cesty "něco", čím bych "odčerpal" alespoň část bleskového proudu, budu mít z vyvložkovaného komína prostý jímač.
Pro tento případ je nutno použít jímač A4 - zapoměl jsem zdůraznit.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 12.06.2013, 10:59
...
Kouř (spaliny) obecně tvoří pro blesk lákavý kanál převyšující jímače na střeše, ...
Ještě bych to viděl z jiného pohledu - kouř jako produkt hoření zvyšuje ionizaci vzduchu a tím jeho vodivost. Ionizaci zvyšuje také např. radioaktivní prostředí (radon...) nebo elektromagneti cké pole (vysílače většího výkonu)
Jaký vliv může mít u zděného komína bez vložky vnitřní povrch komína a usazené saze, což je také tak trochu "nedokonalý vodič" ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana