Je možné spojiť PE a PEN rôznych obvodov?
Vladimir Spišiak:
Meraný rozvádzač mám zapojený v sieti TN-S. Vývod z neho je cca 300 m ďalej v miestnosti kde je použitý aj rozvod TN-C s ukostreným PEN. Ak pripojím PE z obvodu TN-S na "kostru" zariadenia tečie mi vodičom PE spätný prúd cca 2A. Ak ho na "kostru" zariadenia nepripojím odpor impedančnej sľučky bude vyšší ako dovolený vypočítaný. Ako z toho von?
solimek:
Je-li vodič PEN od nějakého bodu rozvodu rozdělen na samostatný nulový vodič (N) a samostatný ochranný vodič (PE), nesmí se již tyto samostatné vodiče za tímto bodem rozdělení spojovat. Tento požadavek vyplývá z článku 543.4.3 normy ČSN 33 2000-5-54 ed.2.
Vladimir Spišiak:
Súhlasím, ale ja riešim len spojenie PEN a PE. V žiadnom prípade nechcem spájať PE a N.
solimek:
Ochranným vodičem nesmí téci žádný pracovní proud. Možná to není v článku 543.4.3 přímo napsáno (proto jsem napsal, že to z něho vyplývá), ale skutečně s ochranným vodičem již nemůžete spojovat ani N ani PEN vodič. Pokud byste chtěl, aby normy postihovaly všechny možné "nápady" elektrikářů, byly by tak objemné, že by se jimi už nikdy nikdo neprokousal. Připouštím ale, že někde v jiné normě je to napsáno jednoznačně. Třeba to zde ještě někdo uvede.
Jirka Š. Svejkovský:
Kromě natažení nového kabelu 4x10 až z rozvodnice bych uvažoval o přechodu na TT.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana