Je výhodné mít ve venkovském stavení jediný rozvaděč?

(1/4) > >>

David Matějček:
Situace je taková:
Venkovské stavení, cca stoleté, 6x36m a dvě patra, v rekonstrukci; budou se dělat komplet nové rozvody TN-C-S, včetně výměny skříní (stará skříň s ER je dřevěná a polorozpadlá).

Mám vypracovaný projekt, kde ale projektant zakreslil jediný okruhový rozvaděč o 48 modulech. To se mi nějak nepozdává, nedovedu si představit, jak z tohoto rozvaděče budu tahat dráty po celém domě. Stejně tak pokud bych vyhodil jistič třeba cirkulárkou, docela bych se nachodil ...

Laická představa dokonalosti:
1 okruhový rozvaděč v dolním patře (v předsíni)
1 okruhový rozvaděč v horním patře (na horní chodbě)
1 okruhový rozvaděč pro dílnu a garáž (v garáži)
+ všechny rozvaděče by byly snadno a rychle dostupné ze "své" oblasti
+ méně kabeláže
- více jednoho silného kabelu, přívodu rozvaděčů.

Otázka:
Je na mé představě něco špatně? Bohužel převzetí bylo už před dvěma lety, tehdy jsem se v tom sotva rozkoukal a z pohledu laika - mohu vám to přirovnat k podpisu hypotéky, kdy vám banka dá k přečtení obchodní podmínky, ke kterým byste "mohli" mít výhrady, ale stihnete je ledva přečíst  :-\
Je možné se odchýlit od schváleného projektu, při dodržení veškerého jištění?

Lukáš Malík:
48 modulů je zoufale mááááálo  :o (to mi nestačí ani pro jedno patro  ;D)

Záleží, co tam všechno máte, každé patro jeden rozvaděč je super a venek tak zvlášť.
Změny prodiskutujte s projektantem pokud to jde, a nechte pak zakreslit to, co požadujete, do plánů.

František Šohajda:
Podle toho, co popisujete jsou 3 rozvaděče minimum....
Při dnešní elektrizaci objektu jako je venkovské stavení je počet jistícíh, ochranných a ostatních prvků v rozvaděčích stále se navyšující.... .

David Hruda:
Co vám brání zeptat se autora projektu? Tam bych určitě začal. Pokud se projektu nebudete držet, je to stejné, jako když žádný nemáte- minimálně by se do něj musely zakreslit změny, aby to odpovídalo realitě, ale mělo by to mít i hlavu a patu.

Radek Červený:
Vzhledem k rozlehlosti objektu bych vám doporučil i zvážení nějakého prvku inteligence, už kvůli bezpečnosti a vypnutí vybraných částí objektu, kde to nezpůsobí újmu po dobu nepřítomnosti. Je jedno, jakým prvkem toto provedete, zda nějakým PLC, ústřednou EZS či vypínačem u dveří, ale v každém případě to naskočí zase o pár desítek modulů na rozvaděči  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana