Kto poradí ohľadom aktívneho bleskozvodu, ktorý ma chrániť FV elektráreň?
Ján Grosshappel:
Citace: Petr Liskar 05.06.2013, 23:42
Pane, vy zjevně nechápete, v jaké jste kaši. vás bych s dovolením přirovnal k nově jmenovanému stavbyvedoucím u, který má postavit nový mrakodrap místo původního zhrouceného a shání malíře pokojů, aby mu potvrdil, že stávající základy pro mrakodrap jsou OK...
Pokud majitel té FVE neuzná, že se nechal napálit, tak je to v loji. Jediné, co můžete je vyměnit spálená zařízení a počkat do další bouřky....
No neviem. Ale projekt pre spomínaný bleskozvod vypracoval ten istý pán, ktorý je v STN EN 62305-1 uvedený ako jej spracovateľ (nechcem ho tu menovať).
Neviem či poznáte STN 34 1391 Výber a stavba elektrických zariadení. Ochrana pred bleskom. Aktívne bleskozvody ale v nej sa píše toto:
6.7 Otvorené priestory, miesta na oddych a šport:
Patria sem ihriská, kempingy, bazény, pretekárske dráhy, okruhy na preteky automobilov, zábavné parky
a pod.
Aktívne bleskozvody sa inštalujú na žrde na zástavy, stožiare svetlometov, pylóny alebo iné konštrukcie. Ich počet a umiestnenie závisí od typu a priestoru, ktorý sa má chrániť, v súlade s ustanoveniami tejto normy.
Keďže može byť aktívny bleskozvod namontovaný na stožiary svetlometov, potom logicky nechápem prečo nemožu byť na tom stožiary namontované aj iné zariadenia (napr. kamery, alarm...)
Toto je aj jediný článok v STN, kde sa spomínajú otvorené priestranstvá, ako je aj FVE.
V každej STN EN (ČSN EN) 62305 sa píše toto:
1 Rozsah použitia
Táto časf IEC 62305 zavádza všeobecné princípy, ktorými sa má riadif ochrana pred bleskom
- stavieb vrátane ich inštalácií a obsahu, ako aj osôb,
- inžinierskych sietí pripojených ku stavbe.
Lenže FVE predsa nie je žiadna stavba, je to skôr otvorené priestranstvo. A nikde v týchto normách som nenašiel ani len zmienku o otvorených priestranstvác h. Ani zmienku o tom, že nemôže byť nič namontované na kovových častiach, ktoré slúžia ako zvody.
Tie namontované veci na tom stožiary nevadia dokonca ani revíznemu a ani inšpektorovi TÜV (volal som mu a objasnil problém lebo som chcel vedieť akým minimálnym prierezom musí byť pospojovaná skriňa namontovaná na stožiary, ktorý slúži ako zvod).
Už tomu celému nerozumiem. Ten bleskozvod je zjavne (až na pár detailov) v súlade s STN 34 1391.
Len škoda, že nič nechráni :)
Václav Třetí:
Citace: Ján Grosshappel 05.06.2013, 16:08
Nie som už živnostník, pretože sa to na Slovensku už neoplatí. Takže som sa zamestnal, a myslím si že v dobrej firme.
Jen jestli jste neměl zůstat tím soukromníkem a této práci se raději vyhnout obloukem. Pokud je autor toho paskvilu s kamerami a zabezpečovačko u tak důležitý pro pana majitele jak píšete, tak jste byl najat do funkce dalšího hromosvodu, nkoliv ovšem blesků, ale průšvihů. Jakmile na něco sahnete a stane se tam další incident, budete za vola vy.
novy2:
Citace: Ján Grosshappel 06.06.2013, 07:12
Aktívne bleskozvody sa inštalujú na žrde na zástavy, stožiare svetlometov, pylóny alebo iné konštrukcie. Ich počet a umiestnenie závisí od typu a priestoru, ktorý sa má chrániť, v súlade s ustanoveniami tejto normy.
Keďže može byť aktívny bleskozvod namontovaný na stožiary svetlometov, potom logicky nechápem prečo nemožu byť na tom stožiary namontované aj iné zariadenia (napr. kamery, alarm...)
Ide o to, ktoré zariadenia sme ochotní obetovať a na ktorých zariadenianich nám záleží a ktoré nám môžu preniesť prepätie na zariadenia mimo stožiara. Aj pouličné lampy môžme čiastočne zaradiť do ochrany pred bleskom i keď nemajú požadovanú výšku.
Ján Grosshappel:
Citace: Václav Třetí 06.06.2013, 07:29
Jen jestli jste neměl zůstat tím soukromníkem a této práci se raději vyhnout obloukem. Pokud je autor toho paskvilu s kamerami a zabezpečovačko u tak důležitý pro pana majitele jak píšete, tak jste byl najat do funkce dalšího hromosvodu, nkoliv ovšem blesků, ale průšvihů. Jakmile na něco sahnete a stane se tam další incident, budete za vola vy.
No bohužial už som. Už sa to isté stalo aj na ďaľšej FVE v našej správe. Po údere blesku odišla tak isto komunikácia na meničoch. Len na tej 2. elektrárni je ochrana pred bleskom prevedená ešte horšie ako na tej prvej. V rozvádzačoch nn pre meniče nie sú do konca ani len prepäťové ochrany a dokonca ani zberňa PE nie je pospojovaná. Aj keď revizák píše v revíznej správe, že je uzemnená vodičom CYA 16 a FeZn 10 a má tam dokonca uvedené aj hodnoty tochto uzemnenia. No asi tam ani nikdy nebol a revíziu písal v krčme :).
Ale mne takéto problémy nevadia. Všetko sa dá vyriešiť a urobiť to tak ako to má byť. Nemám v obľube slová nedá sa a neviem.
Ján Grosshappel:
Pozerám akurát tu druhú FVE a tam kamery nie sú na tom istom stožiary ako bleskozvod. Asi fakt bude potrebné kamery a alarm dať aj na tej prvej FVE na samostatný stožiar :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana