Kto poradí ohľadom aktívneho bleskozvodu, ktorý ma chrániť FV elektráreň?

<< < (6/16) > >>

Jan Franěk:
Citace: Jan Alin  05.06.2013, 13:56

..,  připravit cestičku, kudy ho vezmu, rozdělím do mnoha menších cest a bezpečně odvedu do země.

A to je i jeden ze zásadních rozdílů mezi "klasikou" a ESE. Jeden svod je sakra málo.

Citace: Jan Alin  05.06.2013, 13:56

Pokud neudeří, je to jen lepší.

Další rozpor s ESE. Nechci ho "aktivně" přitahovat ke svému objektu.

Možná by stálo za to, připomenout, jakým způsobem může blesk poškodit el. zařízení.

Přímým úderem
přeskokem v místě rozdílných potenciálů a nedostatečných vzdáleností
Naindukováním napětí v souběhu s hromosvodem
a pak taky třeba následným požárem
(snad jsem na nic nezapomněl  o:-) )

A od toho se pak odvíjí způsob ochrany

Fuk Tomáš:
Citace: Lukáš Rotrekl  05.06.2013, 13:46

...poslouchal ing. Kutáče na toto téma. Problém není v ESE, pokud někdo chce aby mu ESE přitahovalo blesky na dům, ať si ho tam dá, ale to je jen část systému ochrany před bleskem, ať funguje jako něco zázračnýho nebo jako prostá tyč...

V tom se s ing. Kutáčem názorově lišíme. Já se domnívám, že funguje hůř než prostá tyč. Že (možná) blesk na dům přitáhne, ale ve finálu ho často pustí a nechá prásknout vedle - častěji než prostá tyč. Experimentální výsledky pro takovou domněnku existují.

Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš  05.06.2013, 14:18

Já se domnívám, že funguje hůř než prostá tyč. Že (možná) blesk na dům přitáhne, ale ve finálu ho často pustí a nechá prásknout vedle - častěji než prostá tyč. Experimentální výsledky pro takovou domněnku existují.

Tak to je překvapení. Pokud by se to opravdu prokázalo, znamenalo by to, že nejde jen o "ozdobu" na jímači, ale vlastně o obecné ohrožení?

Fuk Tomáš:
Přesně tak.

Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk  05.06.2013, 14:20

Tak to je překvapení. Pokud by se to opravdu prokázalo, znamenalo by to, že nejde jen o "ozdobu" na jímači, ale vlastně o obecné ohrožení?

O obecné ohrožení jde tak jako tak. Buď ESE blesky přitahuje (ta o Karkulce je stejně lepší) čímž významně zvyšuje riziko škod. (Neboť každý úder je rizikový bez ohledu na kvalitu instalace, která je navíc u ESE systémově zanedbaná - jeden svod a další nesmysly. Nebo nepřitahuje a pak nezajišťuje pokrytí celého chráněného objektu tak, jak slibuje výrobce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana