Jak zapojit vypínače s orientačními doutnavkami?

(1/3) > >>

blekota:

V chodbě mám zapojený dva vypínače (zapojení jako schodišťák s doutnavkami 6So 6So).
Myslel jsem, že funkce doutnavek bude taková, že pokud světlo svítí, doutnavka nesvítí, a pokud nesvítí světlo, svítí doutnavky na obou vypínačích.
Bohužel nejdříve to fungovalo tak, že pokud jsem rozsvítil na jednom vypínači a zhasnul na tom druhém, tak doutnavka nesvítila.
Nyní po přepojení to pro změnu funguje tak, že pokud zhasnu světlo, tak na jednom vypínači (na kterém jsem vypnul),  doutnavka nesvítí, ale rozsvítí se na tom druhém alespoň, což je poloviční úspěch  Tak nevím, zda to lze zapojit tak, jak chci, tj. aby nesvítily obě doutnavky při zhasnutém světlu.

Pavel Horský:
Pokud zapojíte orientační doutnavky mezi odvodní kontakty přepínače, pak musí doutnavky svítit jen v polohách "vypnuto". Zkuste si nakreslit zapojení a bude vám to jasné.

Martin Kurka:
Vážený pane Blekoto,
Citace: blekota  14.05.2013, 07:39

V chodbě mám zapojený dva vypínače (zapojení jako schodišťák s doutnavkami 6So 6So).

schema od výrobce vypínačů pro doutnavky So je v příloze.
(Zapojení předpokládá ve svítidle žárovky, ne kompaktní zářivky či ledky.
Jinak může led svítidlo nebo kompaktní zářivky blikat)
Citace: blekota  14.05.2013, 07:39

jak chci, tj. aby nesvítily obě doutnavky při zhasnutém světlu.

Ale doutnavky a  zapojení spínačů So je pro funkci orientačního svitu doutnavek = svícení při zhasnutém světle (pomůcka pro orientaci, kde ve tmě najdu spínač).
Pro váš záměr by bylo nutné použít pro standardní zapojení více žil k přepínačům než tři, jiné spínače a přivedení N ke spínačům (doutnavky musí být paralelně ke svítidlu, jako dalšíí světlo).
Pro nestandardní bastl se to dá ubastlit nízkovoltovou žárovičkou v sérii s hlavním svítidlem. Ale to už tu jednou bylo.

Pavel Horský:
Aha, tak to jsem si nevšiml požadavku tazatele.
Nevidím jediný důvod, proč by neměli doutnavky svítit při zhaslém světle, vždyť doutnavky slouží pro orientaci ve tmě, jak najít spínače.
Obráceně to absolutně ztrácí svůj smysl.

Oldřich Morávek:
Opačná funkce, tedy signalizační se využívá pro potvrzení zapnutého stavu.
Já ji třeba používám u světel na půdě a ve sklepě, abych viděl z chodby, jestli tam někdo zapoměl zhasnout. (obvykle já)
Na to je ale jiný strojek a nutná přítomnost N vodiče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana