Jak zapojit vypínače s orientačními doutnavkami?

<< < (2/3) > >>

Jan Franěk:
Citace: Oldřich Morávek  14.05.2013, 13:14

Opačná funkce, tedy signalizační se využívá pro potvrzení zapnutého stavu.
Já ji třeba používám u světel na půdě a ve sklepě, abych viděl z chodby, jestli tam někdo zapoměl zhasnout. (obvykle já)
Na to je ale jiný strojek a nutná přítomnost N vodiče.

I proto je lepší roztahat světelné obvody, bez odbočných krabic, přímo pod vypínače  o:-)

Na to je ale jiný strojek ...

Jak, kdy. Někteří výrobci mají strojek stejný, jen se vybere podle potřeby, jiná kontrolka

Michal Lužný:

Opačná funkce, tedy signalizační se využívá pro potvrzení zapnutého stavu.
Já ji třeba používám u světel na půdě a ve sklepě, abych viděl z chodby, jestli tam někdo zapoměl zhasnout. (obvykle já)

To ale můžete stejně tak dobře signalizovat orientační doutnavkou, jen je třeba si zvyknout na to, že: svítí doutnavka=zhasnuto ve sklepě.  :)

Oldřich Morávek:
Pravda
Jen v pípadě ABB signalizační doutnavka svítí trochu víc, než orientační a navíc ve zmíněných prostorách svítím nepoměrně míň, než nesvítím.
Logika věci a pohodlnost mi velí udělat to pořádně!

Jiří Kubík:
A ten, komu není cizí bastlení s vyšším napětím, může použít LED
v tomhle zapojení, jako elegantní náhradu žárovičky  v serii se světlem.
Někdy je problém s prostorem a když rupne žárovka, tak to většinou odnese i tyristor. Při dnešních cenách to ale žádná velká ztráta není.

Martin Kurka:
Citace: Jiří Kubík  14.05.2013, 22:48

Někdy je problém s prostorem a když rupne žárovka, tak to většinou odnese i tyristor.

V tomhle zapojení je několik chyb.
Dovolím si tvrdit, že v tomto zapojení tyristor sepne podle jeho citlivosti - při typické citlivosti Igt=1-30mA to bude od 2,2 do 66V mezi anodou a katodou tyristoru a tedy i 1,4-65,2V na elektrolytické m kondenzátoru 22M .  Při vysoké citlivosti tyristoru se nerozsvítí ledka, při nízké bude už žárovka ve svítidle viditelně mrkat, zejména 25W žárovka a navíc ledka to nepřežije - půjde skrz ni proud cca 60mA. Diak v tomto zapojení slouží buď jako ozdoba, nebo jako součástka odsouzená k smrti zkratem. Kdyby byl diak místo onoho odporu 2k2 - nebo lépe odpor 2k2 pryč a "zemní" strana diaku místo na minus elektrolytu přímo do řídící elektrody tyristoru -  asi by to fungovalo s citlivějším tyristorem rozumněji.

Existuje daleko triviálnější zpojení - odpor paralelně s antiparalelní diodou a ledkou, případně modifikace s ochranou ledky "zenerkou" z řetězce paralelních diod přes ledku proti rozběhovému proudu žárovky. V tomto případě je lepší vzít něco odzkoušeného z praxe, co přežije opakovaně rozběh žárovky a zkraty a projít amatérská rádia a podobné časopisy.
Jenže bastlit a zvlášť něco na síťovém napětí si můžete dovolit tak na doma, zákazníkovi to dát nesmíte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana