Je elektroinstalace bez krabic nad vypínači a zásuvkami výhodnější?
Otakar Dosbaba:
Řekl bych, že tazatel má stávající, min. asi 30let starou instalaci, řešenou pomocí metody odbočných krabic. Protože je laik, tak se dotazuje, zda na doporučovaném a dnes běžném způsobu jednoduchého smyčkování a odbočování pod instalačními přístroji není něco divného.
Také ještě přikládám otázku: Kolik lidí si dnes nechává zhotovit detailní prováděcí dokumentaci svého RD? V té "zdarma" pro stavební povolení samozřejmě detaily nikdo neřeší.
David Hruda:
Citace: Miroslav Minařík 09.05.2013, 23:50
Jaký má důvod ušetřit krabice?
??
Elektrikář má pravdu, odbočné krabice se nedávají a smyčkuje se. Mnohokrát se tu o tom již diskutovalo. Důvodem není úspora krabic. Krky smysl taky nemají.
Citace: Otakar Dosbaba 10.05.2013, 07:48
Také ještě přikládám otázku: Kolik lidí si dnes nechává zhotovit detailní prováděcí dokumentaci svého RD? V té "zdarma" pro stavební povolení samozřejmě detaily nikdo neřeší.
Ještě jsem žádnou neviděl, takže myslím, že nikdo.
Miroslav Minařík:
Neřekl jsem, že musí mít projekt. Řekl jsem, že se má ptát projektanta nikoliv toho, kdo to provádí. Elektrotechnik a je rozsáhlý obor. Možná by si i veřejnost mohla povšimnout, že máme profese zcela odlišné.
U lékaře se také neptám sestry, co budu potřebovat za zákrok. Lékař s příslušnou specializací se podívá a subjektivně se rozhodne, co sestra může udělat sama a co udělá on.
Jak podobné, že?
Pak se předejde podobným nesmyslům jako, že jeden elektrikář povídal ...
Citace: David Hruda 10.05.2013, 07:57
?
Elektrikář má pravdu, odbočné krabice se nedávají a smyčkuje se. Mnohokrát se tu o tom již diskutovalo. Důvodem není úspora krabic. Krky smysl taky nemají.Ještě jsem žádnou neviděl, takže myslím, že nikdo.
Davide promiň, ale nenapadlo mne instalovat krabici, která nemá význam.
Pavel Horský:
Citace: Otakar Dosbaba 10.05.2013, 07:48
A to je celý kámen úrazu.
Kdyby se vše neočůrávalo, byly by dokumentace ve stavu, v jakém je vyžaduje platná legislativa a diskuse na Elektrika.cz by se smrskly na polovinu.
Bohužel je tomu jinak a tak si laici a meloucháři nechávají navrhnout instalace zdarma zde na diskusním fóru a vůbec jim nepřijde divné, že takto prostě NE.
Vyčůránek vždy dofá, že narazí na nějakého joudu, který mu defacto navrhne vždy zdarma a jak je vidět, daří se.
Kdo pak tedy degraduje naše řemeslo? No jistě.............. my sami.
Ale to jsem opět odbočil.
Upozorňuji, že výše psané řádky nespojuji s panem Pilařem ml. o:-)
K dotazu:
- přednostně smyčkování
- krky ne......ve většině případů jsou zbytečné a mají své jisté nevýhody
při dobře navržené elektroinstala ci nebudete pak zmiňované krky nikdy potřebovat
František Šohajda:
Zrovna před chvílí se mě ptal jeden budoucí stavitel RD, zda musí být projektová dokumentace na hromosvod ??Jeho provádějí elektrikář mu řekl, že ať nevyhazuje peníze za nic !? (zle)
A podobné je to ze silovinou....k rabice jsou pak tam, kde je nikdo nehledá, většinou jsou zaomítány !!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana