Je elektroinstalace bez krabic nad vypínači a zásuvkami výhodnější?
Pavel Horský:
Citace: František Šohajda 10.05.2013, 10:39
Zrovna před chvílí se mě ptal jeden budoucí stavitel RD, zda musí být projektová dokumentace na hromosvod ??Jeho provádějí elektrikář mu řekl, že ať nevyhazuje peníze za nic !? (zle)
Přísahám na vše co mi je svaté, že takový elektrikář by ji dostal z otočky, až by si překousl jazyk a to jsem docela klidný člověk.
Chci vidět ten hromosvod co mu pan chytrý elektrikář namontuje bez PD a pak chci vidět toho revizního technika, co ten bastl posvětí.
Petr Pavlíček 1:
Citace: František Šohajda 10.05.2013, 10:39
Zrovna před chvílí se mě ptal jeden budoucí stavitel RD, zda musí být projektová dokumentace na hromosvod ??Jeho provádějí elektrikář mu řekl, že ať nevyhazuje peníze za nic !? (zle)
Copak projektová dokumentace, ale většina lidí je toho názoru, že hromosvod je vlastně na nic. V obci kde bydlím je z dvaceti novostaveb hromosvod pouze na třech.
Na Žďársku projekt na elektroinstala ci potažmo hromosvod žádný úřad nevyžaduje.
Na druhou stranu mě přijde jako zlodějina chtít za stavební projekt typového domu 50 000Kč, když ani není upraven podle terénu. To se pak lidem nedivím, že když to nemusí být, tak do toho ty peníze nedají.
Citace: Pavel Horský 10.05.2013, 10:57
Přísahám na vše co mi je svaté, že takový elektrikář by ji dostal z otočky, až by si překousl jazyk a to jsem docela klidný člověk.
Chci vidět ten hromosvod co mu pan chytrý elektrikář namontuje bez PD a pak chci vidět toho revizního technika, co ten bastl posvětí.
Tak to by jste se ufackoval...
Jakub Janoušek:
Mě taky čeká předělání rozvodů pro zásuvkové obvody a taktéž to budu dělat smyčkováním.
Jen se ještě s kolegou revizákem dohodnu jaký způsobem to provést.
Martin H.:
Citace: Petrpavlicek1 10.05.2013, 11:08
Copak projektová dokumentace, ale většina lidí je toho názoru, že hromosvod je vlastně na nic. V obci kde bydlím je z dvaceti novostaveb hromosvod pouze na třech.
Väčšina ľudí však nepozná nikoho, kto by na chýbajúci či zlý hromo-bleskozvod doplatil. Vo svojom okolí nepočuli ani len o skrytom zvode vytrhnutom zo zateplenia. Riziko je preto pre nich zanedbateľné.
Jan Palička:
Citace: Pavel Horský 10.05.2013, 10:27
K dotazu:
- přednostně smyčkování
- krky ne......ve většině případů jsou zbytečné a mají své jisté nevýhody
při dobře navržené elektroinstala ci nebudete pak zmiňované krky nikdy potřebovat
Jak se trochu provařeně říká - nikdy neříkej nikdy - všechno má své pro a proti - že zásuvky smyčkováním o tom žádná. Ve světelných rozvodech mají krky s protaženými CY a krabicemi u stropu jisté výhody- když se za pár let modernizuje (třeba jinde zmiňovaným Foxtrotem, nebo se přidává další fáze k svítidlu), neseká se, ale protahuje.
Osobně považuji kombinaci smyčkovaných zásuvek a klasických světelných okruhů za optimální. Což bych taky chtěl po projektantovi
Ale to je opravdu o osobní preferenci
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana