Je elektroinstalace bez krabic nad vypínači a zásuvkami výhodnější?

<< < (7/8) > >>

Antonín Vaněk:
Když jsou krabice jen pod vypínači a zásuvkami, tak v případě nějaké poruchy nemusíte hledat nějakou stracenou pod vrstvou malby nebo omítky.

Jan Palička:
Citace: František Šohajda  12.05.2013, 20:03

Husí krk ano, ale pouze na slaboproudy,tam to bez trubek nejde....! ;)
Na silovinu je to už přežitek a je nic moc, vzhledem k otepelí v trubce....já trubky na silovinu nedoporučuji a nikdy je také nedělám ! (dance)
Zatím jsem se nesetkal z problémem, kdy to nejde vyřešit, když není trubka!
Tam kde je 3x nebo 5x v krabici,jako přívod, z ní jde pak i kouzlit .... (dance) Pokud je elektrikář trochu na úrovni !

Možná jsem starý konzervativec, ale nesouhlasím. Rozvody se dělají na desítky let a změny jsou rychlejší, než periodicita rekonstrukcí. Kdo před dvaceti lety věděl o TN-S a proudových chráničích, kdo před patnácti o elektronických přístrojích, kdo před deseti o KNX či jiných sběrnicových systémech, kdo před pěti o LED svítídlech.... .
V roce 1991 jsem po koupi postaršího RD nechával vyměnit rozvody kombinující hliník a předválečnou měd v bavlně (jištěné 6A IJV) za tehdy na kapitalistické m trhu se znovu objevující měděné kabely a vodiče, abych po deseti letech nechával v rámci velké rekonstrukce a přechodu na TN-S vše vyměňovat. Znovu pak jsem - tentokrát již osobně - do rozvodů hrábl v souvislosti s přechodem na sběrnicový systém řízený Foxtrotem. A jak jsem si v obou případech velebil, že alespoň světla jsou v krkách..... :)

Naposled jsem si na to vzpomněl, když se na mne obrátil známý asi půl roku pro skončení několikamilion ové rekonstrukce domu, zda by na přání jeho ženy šlo na schodišti a podestách rozdělit světla na tři samostatné okruhy. Když jsem mu řekl, že jistě šlo, když se z centráního rozvaděče ze sklepa natáhnou dva nové kabely, málem se rozbrečel.

P.S. realizaci má důsledně do posledního šroubku udělanou dle projektu  (norm)

Pavel Ryšavý:
Citace: Jan Palička  14.05.2013, 12:47

realizaci má důsledně do posledního šroubku udělanou dle projektu  (norm)

To je v pořádku, jediná chyba kterou bych Vašemu zámému vytkl, že diskutovat o funkci a způsobech ovládání se má nad projektem s projektantem, a ne nad hotovou instalací.

(To je taky jeden z důvodů proč se rodinným domům a bytům vyhýbam jak jen to jde - v průmyslových instalacích má investor obvykle aspoň představu co vlastně chce)

Jan Palička:
Citace: Pavel Ryšavý  14.05.2013, 16:05

To je v pořádku, jediná chyba kterou bych Vašemu zámému vytkl, že diskutovat o funkci a způsobech ovládání se má nad projektem s projektantem, a ne nad hotovou instalací.

(To je taky jeden z důvodů proč se rodinným domům a bytům vyhýbam jak jen to jde - v průmyslových instalacích má investor obvykle aspoň představu co vlastně chce)

Máte pravdu, k tomu snad jen jeden velmi známý citát: „Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete.“ Steve Jobs

Šnajdr Josef:
Spíše by mne zajímalo jaké jsou nevýhody tohoto již hodně používaného řešení. Díky :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana