Jaký má smysl toto zapojení N a PE?

(1/7) > >>

David Hruda:

V rozvaděči jsem nalezl takto (ne)zapojenou přepěťovou ochranu.
L1-L3 jsou odpojeny po nějaké závadě ve vn rozvodně, kdy zapracovaly (prý, nikdo si nic nepamatuje...).
Není mi ale jasné zapojení mezi N a PE, kde PR100 je jen propojovací modul a B20/C bleskojistka.
Sehnal jsem projekt a je to takhle i v projektu, ale nějak to nechápu.

Jiří Schwarz:
Podivnosti v zapojení přepěťovývh ochran nejsou žádnou velkou vyjímkou.
Na rozdíl od jiných komponentů špatně zapojená přepěťovka se dost často nepozná, ono to funguje,...
A přechod (rozdělení) PEN na N a PE a smysluplné zapojení přepěťovky je pro mnoho montérů i projektantů "vyšší dívčí",  zapojení 3+1, kde je "4. modul" v podstatě vyzkratován méně než půl metrem drátu není žádný vyjímka.

Václav Třetí:

Tak tyhle očouzené vraky z rozvaděče jedině vyházet i s kabeláží, buď použít nové a správně zapojit a nebo nic a záslepky. Máte to opravit nebo zrevidovat?

František Šohajda:
Ty přepěťovky jsou po své životnosti !

Vyměnit, znovu zapojit ale tak aby nebyla v rozvaděči  smyčka z přívodních kabelů a napojení na PE... (dance)

Jaroslav Hasala:
V zapojení těchto přepěťových ochran zřejmě problém nebude.
S tímto způsobem zapojení jsem se už několikrát setkal, je to takhle namalováno i v návodu výrobce, takže to asi nějaký význam má.
Jak psal kolega Schwarz, poměrně často se setkávám s tím, že jsou použité přepěťové ochrany pro TN-S (L1, L2, L3 a N) v rozvaděčích, kde je provedeno rozdělení PEN, takže skutečně je modul N v podstatě "vyzkratován".  
Podle mě to nemá žádný význam a šlo by v těchto případech použít ochrany pro TN-C ,  ale zajímal by mě názor dalších.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana