Musí se v bytě kontrolovat stav (stáří) elektrickych rozvodů?

(1/3) > >>

Michala Kadlecová:

Koupila jsem starý panelákový byt a elektrika je zde v plastových lištách,
takže si myslím,že je určitě stará.
A jde mi o to jestli mám povinnost ji mít kontrolovanou a případně udělat novou.
Protože co kdyby např. vyhořel byt díky tomu,že je to ve špatném stavu,
tak to pak z pojistky nemusí zaplatit, pokud bych to neměla v pořádku?
A hlavně mi jde o mojí bezpečnost samozřejmě.

Jaroslav Hasala:
Nejjednodušším řešením je nechat provést revizi elektroinstala ce.
Z revizní zprávy by mělo být zřejmé, v jakém je elektroinstala ce stavu a jestli je nutné něco s ní udělat.
Pravidelné (po nějaké době opakované) revize nejsou sice pro byty povinné, ale je to nejlepší způsob jak můžete prokázat, že se o elektroinstala ci nějakým způsobem staráte.
Jinak máte pravdu v tom, že za stav elektroinstala ce je primárně odpovědný majitel a také je odpovědný za případné škody.

Oldřich Morávek:
Revizi dělat nemusíte (neexistuje předpis, který by to nařizoval). Nicméně existuje doporučená lhůta pěti let, tak jak to napsal už kolega.
Pozvěte si revizního technika, který vám byt projde, zkontroluje a proměří instalaci a vydá zprávu.
Problémem ale je, že instalace se posuzuje podle norem platných v době jejího vzniku.
Podle vašeho popisu se zřejmě bude jednat o instalaci starou 30 a více let.
Takže i přes to, že projde revizí, nemusí být z dnešního pohledu bezpečná.
Technologicky i morálně bude už zastaralá.
Podle vašeho zadání (jde vám o bezpečnost),  bych vám tedy vystavil dva dokumenty. Revizní zprávu a zhodnocení stavu instalace s doporučením, jak dál. To je ovšem jen můj návrh řešení, který zas nemá nikde oporu, krom vaší objednávky.

Jiří Schwarz:
Pokud se změní majitel, je v zájmu nového majitele (provozovatele) nechat si udělat revizi.
Je i ve vašem zájmu mít objektivní informace stavu elektroinstala ce, mít informace o případných rizicích, problémech,...

Pokud po vás revizi nikdo nechce, dá se to nějak domluvit s RT, že to provede jako jakousi kontrolu, při které i zdokumentuje stav, protože byste měla mít dokumentaci skutečného stavu a to zpravidla bývá problém.

Radek Červený:
No sice revize nejsou povinné, ale v případě úrazu, požáru či úmrtí ty pravidelné revize zajímají pojišťovnu, hasiče i kriminálku  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana