Kde bych mohl získat zkušenosti dobreho elektromontera?

<< < (2/6) > >>

Jiří Mudra:
Nebo na dobu získání praxe nechat se zaměstnan elektrofirmou a pak jít na sebe (nebo se rozhodnout, že zamětnavatel je to dobrý a zůstat)

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Mudra  28.02.2013, 20:51

Nebo na dobu získání praxe nechat se zaměstnan elektrofirmou a pak jít na sebe (nebo se rozhodnout, že zamětnavatel je to dobrý a zůstat)

Ano, toto je typicky česká metoda.
Zaměstnat se a za peníze zaměstnavatele se to naučit.

Zaměstnavatel není sociální ústav.
Mzdu se zaměstnancem smění za jeho výkon! Nikoliv za svůj!
Dokud budou tyto praktiky stále v kurzu budeme stále tam, kde jsme ...

Milan Hudec:
To máš pravdu, ale mnoho zaměstnavateĺů ze sebe ústav dobrovolně dělá

Jiří Schwarz:
Možná by byl na malou diskusi ještě jeden pohled na tuto problematiku:

- elektrické zařízení patří mezi VTZ a pro práci na něm je třeba mít jisté vzdělání a nějakou zkoušku podle vyhl.50
- to znamená, že ten, kdo chce na elektrickém zařízení dělat, musel absolvovat nějakou školu nebo alespoň odborné učiliště, kde se snad měl alespoň nějaký "základ" naučit, právě proto, aby se odlišil od těch, co "si jen něco přečetli v knize nebo našli na webu"
- jestliže něco umím, proč bych měl dělat zadarmo nebo dokonce platit za to, že budu moci dělat? Já bych jako správné viděl spíše to, že absolventa školy nebo učiliště někdo zaměstná, dá mu třeba výrazně nižší plat než "panu mistrovi",  ale ten člověk přece zaměstnavateli odvede nějakou práci, i když "pomaleji, pod dozorem, nejprve jen jednodušší věci,..."

Pokud bychom se k tomu stavěli tak, že absolvent školy "má jen papír, ale neumí nic",  a vše se musí začít učit až po škole, proč by byl ve vyhlášce požadavek na vzdělání v oboru?
Podle mě vzdělání je o znalostech, nikoliv o "papíru s razítkem".
Nebo je to u nás s tím školstvím tak špatně?

Josef Martinec:
Škola mi dala jen teoretické základy, jen takovou tu lepší fyziku aby člověk věděl co jak funguje a co si může dovolit. Bytové instalace jsem se učil od táty když jsme řešily instalace u příbuzných, takže jsem ve škole byl za pěknou svini, protože jsem při probírání bytových instalací upozorňoval učitele na to, že tahle norma už neplatí 2 roky ,  tahle dobíhá ,  a že se toho polovina řeší jinak. Ano měl jsem učitele na stroje a přístroje, kterého jsme plně respektovaly, protože to byl praktik  který byl 15 let na šachtě a dokázal podporovat lidi v zájmu o obor. Ale třeba na měření jsme zažily učitele exota co dokázal zredukovat 15 školních wattmetrů na pět protože netušil co je proudová a napěťová cívka. 
V dnešní době to vidím, tak že středoškoláci často ani nemají zájem a na tu elektrotechnik u jdou jen proto, že se nedostaly na IT obory. Pro praxi jsou skoro nepoužitelní protože dotace praxe je 3 hodiny týdně s tím že v tom jsou základy strojnictví ,  měření ,  základy slaboproudu a instalace + dva týdny praxe ročně ve firmě v době maturit. V tu chvíli je vidím já a zjišťuji že pomalu neumí spočítat úbytek napětí na vedení. Takže ano školství je na tom hodně špatně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana