Jaké zapojení chrániče preferujete?
Janský Petr:
Samozřejmě podle bodu č.2 Přivádím na chránič N z PEN svorkovnice v barvě modré takže půřez 10mm2 není nutný.
Maroš Klein:
Pri starších kovových rozvádzačoch po rekonštrukcii s prívodom TNC radšej vidím doplnenie svorkovníc PE a N, Správne zapojenia sa potom ponúka samo.
Pri plastových rozvádzačoch do bytov výrobca dodáva svorkovnice označené PE a N, takže s prívodom TNC v podstate ani nepočíta.
Jozef BABJAK:
Riešenie 1 mi príde ako "pomôcka", aby odchádzajúci vodič mohol mať všetky vodiče pripojené plus-mínus na tom istom mieste, v tomto prípade na kombe, a nebolo potrebné jeho jednotlivé vodiče ťahať z rozličných miest v rozvádzači - všetci vieme, aká kuca-paca tam potom vznikne a dohľadanie spolu patriacich vodičov je úloha pre popolušku, najmä pri absencii rozumného označovania. Ukončením vývodov na radových svorkách táto domnelá dilema úplne zmizne. Škoda, že ukončenie na radových svorkách je v súčasnosti stále unikum, pokiaľ sa bavíme o domových a bytových rozvodniciach. A ako vidno v mnou nedávno založenom vlákne (http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,25337.0.html), výrobcovia nám v tomto nijako nepomáhajú.
Milan Hudec:
Šmarjá PE vodič patří na lištu PE či PEN i z toho důvodu aby neživé části zařízení která jsou napájena z různých obvodů byla na co nejbližším potenciálu
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 21.02.2013, 14:40
Šmarjá PE vodič patří na lištu PE či PEN i z toho důvodu aby neživé části zařízení která jsou napájena z různých obvodů byla na co nejbližším potenciálu
Nevíš kde jsem četl, že:"...pokud se použije proudový chránič v síti TN-C, přívodní svorka N na chrániči může být posledním bodem, kde múže být vodič PEN..."?
Poněkud hloupá formulace, ale mám dojem, že to dokonce má uveden v katalogu některý z výrobců chráničů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana