Jaké zapojení chrániče preferujete?
Jiří Šatara:
Soustava TN-C-S. Část okruhů TN-C, nově přidané TN-S, hlavní svorkovnice PEN - z ní odbočena svorkovnice N pro nové okruhy, PE vodiče na svorkovnici PEN. U pár nových okruhů použity kombinované chrániče s jističem. Setkal jsem se s těmito způsoby zapojení:
1. Vstup L + na vstupní N chrániče přivedeno PEN a z toho vstupu odbočeno PE ke spotřebiči+ výstup N a L ke spotřebiči.
2. Vstup L + na vstupní N přivedeno PEN (N z nulové svorkovnice), ale PE od spotřebiče není odbočeno ze vstupu N na chrániči, ale je připojeno na svorkovnici PEN.
Jaký typ zapojení je lepší a spolehlivější?
Jiří Schwarz:
Já se snažím preferovat možnost 2.
Když budu "rejpal a puntíčkář", ČSN 33 2000-5-54, ed. 2 (i ed.3) požadují PEN 10mm2 Cu a norma nezná "vyjímku na krátký kousek PEN"...
Navíc u provedení podle bodu 1 by bylo vhodné označit u těch dvou "zelenožlutých" na jedné N svorce chrániče modrým proužkem který je příchozí PEN, aby byl poznat od odchozího PE.
Jiří Šatara:
Označení příchozího PEN modrým proužkem jsem považoval jako jistotu. Zajímal mě hlavně váš názor z praxe, bez těch norem.
Druhý postup je podle mě lepší,protože v případě přerušení přívodní nuly do chrániče ho zastoupí PE, který jde přímo na svorkovnici, což by u případu 1 byl již problém. Přesto jsem ale od většiny lidí se kterými jsem mluvil slyšel první postup a docela jsem se divil.
Vít Rotrekl:
Rozhodně jsem pro bod 2. Krom toho, že jak psal kol. Schwarz, byl by to vlastně vodič PEN a ten by měl mít průřez 10mm2, tak je na ochranném vodiči o spoj navíc, což taky není +.
Milan Hudec:
Není třeba nijak spekulovat, pokud vím, tak na chrániči (či v jeho dokumentaci) je uvedeno N, takže připojení PEN je chybou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana