Existuje standardni postup pro zjisteni puvodniho zapojeni dratu v byte?
milano:
Citace: milano 17.02.2013, 18:23
Jeste jsem zjistil, ze je to spojene komplet se zasuvkami - hnedy a cerny byl u stropniho svetla puvodne spojen, po rozpojeni nefungovaly dve zasuvky, to same je i u modreho (modry a cerny). (poklona) predem za postup, jak rozklicovat efektivne co kam patri...
Jenom pro upresneni, co se stane, rozpojim-li modry a cerny jsem jeste nezkousel - to abych nematl...
Kamil Novák:
Když už jste do oboru nahlédl, byť jen "na vedlejšák", tak abyste nás nepomluvil, dovolím si napovědět, jak bych na věc šel já. A doufám, že za to nebudu od zdejších kolegů moc peskován.
1) vypnul bych všechny jističe v bytovém rozvaděči.
2) načrtl bych si půdorys bytu, případně jen těch místností o které jde a do něj naznačil umístění krabic po vypínačích a vývodů pro svítidla
3) nepokoušel bych se dopátrat řešení tak, že budu měřit nějaká napětí, ale
4) přepnul bych si toho japonce na rozsah prozvánění (nahoře uprostřed)
5) abych mohl nalézt jednotlivé konce vodičů, pravděpodobně by mi nestačily originální měřící šňůry, ale potřeboval bych si vyrobit jednu šňůru dlouhou tak, aby mi "dosáhla" i k tomu nejvzdálenější mu vývodu
6) nespoléhal bych na barvy vodičů. Jednotlivé vodiče bych si nějak označil (např. bílým lihovým popisovačem). Nalepováním různých samolepek na konce vodičů není moc praktické.
7) zvoli bych si jakýkoli vodič, ke kterému bych připojil tu dlouhou měřící šňůru a začal bych obýhat všechny ostatní tak dlouho, až by mi japonec něco zasignalizoval
8 ) trasu takto nalezeného vodiče bych si zakreslil do půdorysu
9) body 7) a 8 ) bych opakoval tak dlouho, dokud to jen půjde
10) po vyčerpání všech možností (nebo organismu) bych si nad zakreslenými výsledky sedl a popřemýšlel jaké možnosti zapojení se mi z toho nabízejí.
A nebo bych se na vše výše uvedené vykašlal, a tak, jak zde již někteří kolegové radili, zapátral bych v okolí nenalézá-li se tam náhodou nějaký hotový elektrikář, nejlépe s několika kladnými referencemi od známých.
A pak bych se jen díval, jak si s tím poradí on. (beach)
Jan Franěk:
Citace: Kamil Novák 17.02.2013, 22:20
A nebo bych se na vše výše uvedené vykašlal, a tak, jak zde již někteří kolegové radili, zapátral bych v okolí nenalézá-li se tam náhodou nějaký hotový elektrikář, nejlépe s několika kladnými referencemi od známých.
A pak bych se jen díval, jak si s tím poradí on. (beach)
(jednicka) (drinks) (beach)
Pořád nechápu, proč si tolik lidí, vybírá tu druhou, složitější, velmi často i dražší cestu. Že jim není líto toho ztraceného času. Odborník to má za pár minut. Co je to proti několika hodinám, možná i dnům u PC, bez jistoty, že uspěji. ZA tu ztracenou dobu, bych už měl vymalovám celý byt, nastěhován nábytek, nebo udělano něco jiného. ;D ;D ;D ;D Třeba práci, která by mě bez problémů mohla zaplatit řemeslníka.
Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk 17.02.2013, 22:35
Pořád nechápu, proč si tolik lidí, vybírá tu druhou, složitější, velmi často i dražší cestu.
Já to občas docela chápu.
Příklad: vloni jsem si pořídil vozítko na plyn (přestalo mne bavit dívat se u pump na číslovky začínající číslem 3).
U originálního řešení mi vadila jedna funkce, kterou nebudu dlouze popisovat. Řešení spočívalo v zakoupení a domontování jisté krabičky. V evropě ji vyrábí jedna italská firma. Objednal jsem si ji v odborném servisu. A čekal. Po několika urgencích mi bylo sděleno, že soudruzi v itálii nějak nestíhají (nebo spíš nepracují) a tudíž dodávka je v nedohlednu.
Panáček ze servisu se mi několikrát omlouval za tuto komplikaci a dokonce se přiznal, že požadovaný díl se pokoušel sehnat i u vlastní konkurence (ssur), ale marně.
Nakonec mi došla trpělivost, zapátral jsem na internetu, oprášil svůj kufřík s bastlířským nářadím a řešení si udělal sám.
To, že výsledek byl zhruba za 1/10 ceny nehrálo v tomto případě roli.
Takže i toto může být někdy motivace některých zdejších dotazů. :(
Někdy prostě může selhat i tržní systém, založený na principu nabídka/poptávka. :(
milano:
MODERÁTOR: sleduji toto vlákno od samého začátku a doufal jsem, že milý pán uzná, že na práce na vyhrazených el. zařízeních prostě nemá a zavolá si odborníka. Je mi líto, vlákno musím uzamknout, neboť jak to tak čtu, nemohu se zbavit pocitu, že hloupost některých tazatelů hraničí s pácháním sebevraždy. Zamykám. Rady byly vyčerpány.
(poklona) pane Novaku, musim rici, ze s touto variantou jsem take pocital, ale jako s tou posledni - vychazim stale z toho, ze puvodni najemce jen ucvakal snury - coz i tak vypada. Tady je drobatko problem, ze jak jsou zasuvky spojene se svetly (co mistnost to jeden jistic), musel bych kompletne vse rozebrat, odpojit a pak hledat pres kombinace mozne zapojeni, k cemuz mi chybi ta praxe - jak se to vlastne delava a jak to ma spravne byt. Musim se priznat, ze jsem cekal neco ve smyslu zmer napeti mezi tim a tim a podle vysledku vydedukovat zapojeni. Ona totiz na zacatku nefungovala zastrcka v chodbe, kdyz jsem ji promeril, mezi fazi a nulou bylo 80V a mezi fazi a zemnenim 150V. Ostatni zasuvky pak mely obracene fazi a nulu (na nule a zemnenim 230V). Zapojil jsem v chodbe svetlo dle voltmetru, propojil volne konce zemneni a vse se dalo dohromady. Stale tedy nefunguje svetlo v kuchyni a to diky rozpojenym kabelum v obyvaku...pac pri zkusmo zapojeni se zmeni napeti v kuchyni - ted je jiz vice zrejme, proc jsem proudy nazval bludnymi :-)
jinak si delam rad veci sam, znam sve hranice a jak je znamo, vetsina slozitych veci je slozena z jednoduchych principu a navic to posouva...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana