Jaký má být správný průřez vodiče od hodin k jističům a klemy mezi jističi?
Jiří Šatara:
Tak jsem na stránkách ČEZ našel odpověď, že stačí 6mm2 Cu
, ,8.2 Pro přívody a vývody elektroměrů s přímým měřením musí být použity vodiče stejného průřezu odpovídající předpokládaném u proudovému zatížení s minimálním průřezem 6 mm2 Cu a maximálním průřezem 16 mm2 Cu s výjimkou vodičů pro ovládání tarifu., ,
Takže zřejmě na jistič budu mít ten přívodm 4x10, z jističe do hodin asi těch 6mm2 a vývod z hodin zkontroluji...
Klemy sjednotit na 4mm2 nebo všechny vyměnit za 6mm2?
Co s PEN, který má být prý 10mm2, když přívod od hodin bude 4x6mm2?
IM:
Když jsem byl malé děcko, běžel v rozhlase pořad "Pro detektivy amatéry". Jak známo vývoj probíhá po spirále, takže po 50 letech na internetu "Pro elektroinstala téry amatéry". ;D
Jiří Šatara:
Kdyby jste znal mého tchána, vyučeného elektrikáře, který mi z počátku pomáhal s elektrikou, divil by jste se, jaké je to prase a co vše by mi byl schopný doma napáchat. Nemyslím si, že když si zde všechny jeho kroky prověřuji, je to špatně. Radši se vás tu zeptám, jak to má správně být a pak si ho zkontroluji, než ho to nechám udělat, aby to , , jen fungovalo,, . Už se mi nejednou vaše rady vyplatily.
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Šatara 19.02.2013, 18:12
.... Už se mi nejednou vaše rady vyplatily.
Pak se nabízí drzá poznámka - proč riskujete a pouštíte ho k tomu?
Nemáte nějakou fotku?
Jiří Šatara:
Těžko se s manželkou diskutuje, když je přesvědčená, že táta nám se vším pomůže, když je elektrikář, ale jaký to už nevidí...Jemu stačí, když to funguje. Ale co jsem se bavil s jiným elektrikářem, prý dle nějaké normy, když je přívod i vývod z elektroměru stejný, může být průřez vodičů Cu 6mm2. Prý bezpodmínečně 10mm2 být nemusí. Je to pravda?
podle změny 33 2000-5-54 z roku 2002 je umožněno snížení o jeden stupeň tj. 6mm2 Cu vodič PEN nejen pro přípojku,ale až po další rozvaděč za rozvaděčem elektroměrovým .za předpokladu že:
-průřezy všech vodičů odboček k elektroměru od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6mm2 pro Cu.
-vodič PEN je rozdělěn na PE a N v nejbližším vhodném místě za elektroměrem např.v podružné bytové rozvodnici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana