Jaký má být správný průřez vodiče od hodin k jističům a klemy mezi jističi?
Jiří Šatara:
Mám u starého RD starou rozvodnici, kde jsou hned vedle sebe hlavní jistič- elektroměr- jednotlivé jističe a chrániče.
Co mám za průřez vodičů mezi hlavním jističem a elektroměrem nevím, protože je to zaplombované, ale z elektroměru mi vede už k jističům vodič 2,5mm, a poté mezi jednotlivými jističi jsou klemy z vodiče různé - 2,5mm nebo 4mm.
Jaký má být správný průřez vodiče od hodin k jističům a klemy mezi jističi?
Lukáš Malík:
Odvod z elektroměru 6mm Cu a klemy mezi jističi bych vůbec neřešil, ale standartně použil propojovací hřeben (dance)
Pokud ale máte starou rozvodnici, kde je vše řešeno ještě jističi IJV, tam to hřebenem nepůjde, zvažte uvedení do stavu dle aktuálních přip. podmínek distributora. Ono vás to stejně nemine, ať už dříve nebo později.
Chtělo by to foto..
Michal Slabý:
Z elektroměru by 2,5 vést v žádném případě neměla. Vypádá to na nějakou svorku pod elektroměrem, nebo na hodně zfušovanou práci. Při běžném používání RD vám to pravděpodobně dlouho nevydrží a někde se to propálí. Klemy by měly být stelné, aby se pokud možno zamezilo přechodovým odporům, protože když máte dva průřezy pod jedním šroubkem, tak se ten menší prostě povolí a je problém. Důrazně doporučuji rekonstrukci odběrného místa a to ještě před začátkem užívání nemovitosti.
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Šatara 12.02.2013, 21:24
Mám u starého RD starou rozvodnici, kde jsou hned vedle sebe hlavní jistič- elektroměr- jenotlivé jističe a chrániče.
...
To se mi nějak nezdá. Jestli jsou tam opravdu chrániče, nebude to tak staré. Ale již delší dobu chce mít distributor oddělenou měřenou část od neměřené.
Pokud jde od elektroměru skutečně vodič 2,5mm2, je to tak trochu prasárna, ale jestli je hlavní jistič do 20A, tak bych strach z přehřívání vodiče neměl.
Ten průřez jste odhadl nebo zjistil jak? Průřez 2,5mm2 má vodič o průměru cca 1,8mm, průřez 4mm2 má vodič o průměru cca 2,3mm.
Jiří Šatara:
Průřez jsem odhadl, protože mi přišel prostě jako 2.5mm2, možná to spíše byla 4mm2. Viděl jsem to přes rameno, když mi tchán montoval ten chránič. 6mm2 to určitě nebyl, proto bych to chtěl nechat na jaře vyměnit, Takže od elektroměru k jističům stačí ten 4x6mm2, když mám přívod do domu 4x10mm2? Mám totiž vše na jedné rozvodnici, venku před domem v domečku hlavní pojistky, přívod nově před rokem do domu, tam hlavní jistič 3x25A, za ním hodiny a z nich vývod rovnou do jističů a PEN na svorkovnici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana