Aky pouzit prierez vodica od RE do domu?
Jan Hor:
Citace: Milan Hudec 13.02.2013, 22:42
Co znamená správný nevím, 4x10 je ken jedno z možných řešení
Správný, znamená v oboru elektro nebýt v rozporu s normami.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hor 13.02.2013, 20:09
...
V případě kdy je např. stávající kabel CYKY 5Cx4 jištěn jističem B25A/3 a majitel nehodlá snížit jištění na B20A/3, začnu teprve řešit jak je kabel zatížen, jak je uložen, délku vedení atd., protože tam už je odchylka od standardního řešení.
Tam je především porušen požadavek "všech edicí" normy 33 2000-5-54 již minimálně od roku 1996 na průřez vodiče PEN. (viz též příspěvek Petra Jánskýho)
bosal:
Jsem elektrotechnik a zároveň investor a nedá mi nezareagovat na toto téma. Vidím tady spoustu správných názorů, ale v tomto případě se musím zastat pana Hora. Ukažte mi výpočet, kde k RD nevyhoví kabel CYKY 4Bx10 ve 25m za jističem B25/3. I ručním výpočtem i v zadání do několika programů mi vychází s rezervou a dokonce s možností navýšení jističe na B32/3. Co víc si může zákazník v dnešní době přát, mohu vás ujistit, že u 90% dnešních staveb na klíč se vám toto nepoštěstí.
Závěr:
Kdyby mi jako majiteli nemovitosti, nebo investorovi v tomto případě dal do země někdo silnější kabel než CYKY 4Bx10 a chtěl ho po mě zaplatit za 1. ho vyhodím a za 2. ho nechám kabel zaplatit, nebo vykopat
Ján Garaj:
Citace: otazka 12.02.2013, 18:02
Elektricka pripojka zo stlpu do rozvadzaca ide kabel nayy-j 4x16.
V rozvadzaci je 25A istic.
Aky ma byt prierez kabla z rozvadzaca do domu?
V projekte je napisane cyky-j 4x ... aky prierez mam pouzit?
Myslím, že sa tu hádame o ničom. Pán dotazovateľ má ukázať aspoň časť projektu. To požadoval pán Horský a ja som na to upozornil niekoľkokrát. To ostatné sú následky, ktoré vznikli aj z toho, že pôvodný dotazovateľ mlčí alebo sa skrýva za iný pseudonym. Nemalo by to tak byť. Pán Hor, Vaše mínusky sú Vaše a moje sú moje a trochu ma trápia tie moje. Lebo ich dostávam od anonymného hodnotiteľa. Nemám rád anonymov. To je už asi všetko.
Jan Hor:
Citace: Jiří Schwarz 13.02.2013, 23:13
Tam je především porušen požadavek "všech edicí" normy 33 2000-5-54 již minimálně od roku 1996 na průřez vodiče PEN. (viz též příspěvek Petra Jánskýho)
U kabelu CYKY 5Cx4 není PEN, ale PE a N.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana