Co když dám 150W žárovku do lustru max. 60W?
Fuk Tomáš:
Citace: Bára Novotná 08.02.2013, 18:17
...Mimochodem nechápu, proč nějaký podnikatel neudělá e-shop kde by prodával úsporky s jasným, blbovzdorným popisem "světlo jako stará 100 W, světlo jako stará 150 W, světlo jako stará 60 W". Myslím, že bych nebyla jediná, kdo by u něj nakupoval...
Tuto informaci, často ovšem poněkud optimisticky nadnesenou, máte zpravidla napsanou na krabičce.
Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš 08.02.2013, 21:39
Tuto informaci, často ovšem poněkud optimisticky nadnesenou, máte zpravidla napsanou na krabičce.
Přesně tak. Skoro na každém obalu, je tato informace napsaná.
Jak ale psal kolega FUK, je tato informace "trochu" nadsazená. Přikládám jednu tabulku. Třeba se vám hodí. Jen doporučím, provést výměnu zdroje tak, že si vyberete vždy minimálně o stupeň "svítivější" zdroj, než k vaší žárovce výrobce doporučuje.
To znamená, že například k 60W žárovce, bych doporučil minimálně 14W, lépe 18W úsporku.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 08.02.2013, 15:41
Jak tenký by musel býti vodič, aby se upálil prúchodem cca 0,75A?
Nikdy jsi neviděl lustr z mysliveckých trofejí, kde to do objímky nějaký "borec" připojil lakovaným drátem, kterém se vinou transformátory, pro jistotu co nejslabším, aby to nebylo vidět?
------------------
Citace: Fuk Tomáš 08.02.2013, 21:39
V tom je jeden podraz. Záleží na tom, jak je to měřené, vyhodnocené.
Měl jsem půjčený luxmetr. Zapnul jsem úsporku, která měla na krabičce svítivost jako žárovka 75W. Ona podle "měřidla" svítila nepatrně více, než žárovka 75W (napětí v síti kolem 232V). Okem to světlo úsporky ale působilo jako kdyby bylo slabší. Takže jde o přesné složení spektra světla a o to, na jakou část spektra je oko jak citlivé... Oni sice nelhali, ale pro praktické využití to nesedělo! (zle)
Václav Třetí:
Já osobně bych doporučil v lustru nechat žárovku 60W pro běžnou potřebu osvětlení místnosti a na studijní účely použít vhodnou stolní lampu se stínidlem a odraznou plochou provedenou tak, aby nesvítila do očí, ale na stůl s knihou či skripty a osazenou žárovkou také 60 nebo max. 75W. Příliš ostré světlo, které se bude odrážet od bílého papíru vám může způsobit problémy jako např. zánět spojivek, t.j. stejné jako silný sluneční svit v létě na pláži či v zimě na sněhem pokrytých plochách.
Pokud trváte na holé žárovce 150W místo lustru, tak je třeba použít celokeramickou objímku, která by měla být zapojena vodiči se silikonovou izolací. Objímka by neměla viset za vodiče, měla by mít samostatný závěsný systém, např. trubku nebo řetízek a silikonové vodiče je třeba ochránit před poškozením při průchodu přes hrany další izolační trubičkou, protože silikonová izolace se snadno prodře nebo prořízne.
František Šohajda:
Citace
Já osobně bych doporučil v lustru nechat žárovku 60W pro běžnou potřebu osvětlení místnosti
60 v lustru je dnes přežitek, a plýtvání peněz majitele!! (dance)
Dnes jsou ekvivalentní třeba LED náhrady nového typu přechodu P-N a jsem s nimi navýsost spokojen!!
Jak barvou tak svítivostí!!
Stojí sice dnes ještě hodně peněz,ale máte na 20 let postaráno bez výměny žárovky!! ;) :)
Dále se ještě musí vyměnit i zdroj LED ale to je prkotina..
Pozn:Nejsem distributor LED žárovek, jen spotřebitel... .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana