Co když dám 150W žárovku do lustru max. 60W?

<< < (3/9) > >>

Šipeky Michal:
- úsporku ktorá svieti rovnako ako stará dobrá žiarovka zatiaľ podľa mňa nevyrábajú
- silná (23W a viac) úsporka určite stojí za vyskúšanie ešte pred tým ako začnete špekulovať s novým svietidlom (výber, cena, montáž,...). Nákup predsa nie je problém...  ;D

-čo vám hrozí? V najlepšom prípade nič (viac pravdepodobné),  v najhoršom prípade, nefunkčná lampa, el. obvod, požiar (nenej pravdepodobné).

Bára Novotná:
Citace: Šipeky Michal  08.02.2013, 19:02

- úsporku ktorá svieti rovnako ako stará dobrá žiarovka zatiaľ podľa mňa nevyrábajú
- silná (23W a viac) úsporka určite stojí za vyskúšanie ešte pred tým ako začnete špekulovať s novým svietidlom (výber, cena, montáž,...). Nákup predsa nie je problém...  ;D

-čo vám hrozí? V najlepšom prípade nič (viac pravdepodobné),  v najhoršom prípade, nefunkčná lampa, el. obvod, požiar (nenej pravdepodobné).

- silné úsporky už jsem zkoušela, ale nejsem spokojená, nejlépe dopadla OSRAM DULUX SUPERSTAR STICK 30W/840, E27 (no, vlastně to byla jediná, kterou jsem nevrátila) - ale vadí mi barva světla; nabízeli i v teplém provedení, ale neprodávali po 1 ks
- myslím, že vyhovující světla existují, už jsem viděla třeba ve školách nebo na úřadech že je dobré světlo
- tak celé svítidlo bych si stejně nekupovala, mě stačí holá žárovka, vlastně žiju s lustrem poprvé v životě

Ján Garaj:
Citace: Bára Novotná  08.02.2013, 18:41

No, to je právě na co se ptám, jestli to tak mohu vyřešit. Nebo jestli je problém někde dál, co já vim, v těch drátech ve stropě.

Toto je problém väčšiny dotazujúcich sa. Dajú málo informácií a než sa všetko dozvieme, tak sa najskôr pohádame a až potom riešime. Tak k veci.
 Pán Hudec vám napísal, že drôty nie sú problém pre nejakých 150W, tie vydržia aj viac.  Pán Šohajda vám napísal jasne iné svietidlo. To iné svietidlo sú aj dve objímky so žiarovkami 2x75W alebo 2x60W alebo tri objímky 3x60W. Keď nechcete vyhadzovať peniaze za luster, čo je vo Vašom prípade úplne pochopiteľné na pol roka a čo potom s tým. Tak to najjednoduchši e riešenie som vám popísal. Ale to zapojenie dajte urobiť kvalifikovaném u elektrikárovi. Nebol by som rád, ak by sa vám niečo mojou vinou stalo. Je to síce práca tak na cca max.10minút s kávičkou, ktorú asi oželiete na pol hodinu. Myslím, že slušný človek a elektrikárov medzi ních radím vám to naozaj zapojí. Revíznu správu na to mať naozaj nemusíte, aby vás niekto neukecával na nejaké drahé hlúposti. Ak by ste boli niekde nablízku Brna alebo Bratislavy, prípadne budúci týždeň Prahy, tak to kľudne zapojím aj ja . Kávu len Nesca s mliekom nič iné a takéto zapojenie robím z trucu a zadarmo.

Ján Garaj:
Pardon nedočítal som to celé. "Tady ten lustr už je". Ten lustr má len jednu objímku? Ak naozaj tak je to blbý lustr. Treba ho odmontovať a zložiť niekam do kúta, aby neprekážal. Demontáž je v réžii zadara. Demontáže mám v povinnostiach a pre dobrých zákazníkov je toto bonus.

Jiří Kubík:
Jako praktik s dlouholetými zkušenostmi při výměnách vypálených objímek ve svítidlech,
vám mohu sdělit následující.
Bakelitová objímka, která ve vašem lustru pravděpodobně je, se od patice žárovky 150 W
ohřeje natolik, že kontakt, který se dotýká středního kontaktu žárovky zoxiduje (věštšinou jako první). 
Tím se zvětší přechodový odpor a teplota nadále stoupne.
Teplo se přenese na šroubky a přívodní vodiče, na kterých ztvrdne izolace, která začne praskat a odlupovat se.
Materiál objímky - bakelit, praská též, změní barvu (světle hnědá) a začne se na hranách drolit.
Zkrat mezi kontakty v čistém prostředí je velice vzácný a zatím jsem se s ním nesetkal.
Když ale žárovka doslouží a chcete ji vyšroubovat, tak je vyšroubování obtížné a velice
často se objímka rozpadne.
Jestliže je vypínač zrovna v poloze zapnuto, následuje zkrat, můžete se leknout a způsobit si zranění.

Tato devastace probíhá i u objímek, které jsou provozovány předepsaným způsobem, ale probíhá v nesrovnatelně delším časovém intervalu.

Nejlepší řešení (pomineme-li estetické a bezpečnostní hledisko),  je ta žárovka v porcelánové objímce
visící na drátech. Porcelán, jako materiál objímky E27 ve svítidlech 200W  přežil vše, ale bohužel s těmi kontakty to nikdy ideální také nebylo. Často byly vyhřáté tak, že se ulomily při výměně žárovky. 

Holt v elektrice je teplo prevít.

To byla odpověď na na vaši otázku a jako radu bych pro vás měl - zkuste zapátrat v nabídce halogenových žárovek se závitem E27.
Zatím se mi jedna taková velice líbí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana