Nová opatření v ČSN EN 62305-4 ed.2

<< < (7/9) > >>

Jan Hájek:
Citace: Jiří Schwarz  10.02.2013, 21:02

Jak to "přepočítat na procenta"?

Jak sám uvádíš v textu, měnily se místní podmínky a navíc se nikdy  nejednalo o stejně vybavený objekt ani blesk. Opakovat to, co se stalo, nebo spoléhat na opakování nejde, to jde jen v laboratoři a to ještě pouze s s určitou pravděpodobnos tí a na tom je založena ochrana před bleskem.

Teď jsem na jednom školení narazil na člověka, který nevěřil na dostatečné vzdálenosti, ale kupodivu věřil na Ohmův zákon. Shodli jsme se i na proudových hodnotách blesků.

Nicméně tvrdil, že pokud mám svod na např. 10 cm stěně, nepřeskočí na vnitřní instalaci.

Navrhl jsem mu rozhoupání vedení 110 kV a mohl by být schovaný za 10 cm polystyrenu, jakmile by to dokázal, uznal bych svou chybu. Kupodivu odmítl.

Je to to samé, jako crash test u aut, opatření se dělají na známé a ověřitelné děje a to tak, že jdou opakovat.
 Pokud vím, automobilisté nemají problém uvěřit, že pět hvězd je více než jedna i když v podstatě žádná bouračka není identická s crash testem. Dokonce tomu věří tak, že je auto s jednou hvězdičkou v Evropě neprodejné i přes to, že v něm v Číně sedí denně několik milionů lidí a není znám problém.

Milan Hudec:
Kamarád si nechal osadit bezpečnostní dveře, měl podmínku, že zaplatí až poté, co je zkusí vyrazit ramenem, přistoupila na to až čtvrtá fa.,  jak vidno pochyby o výsledku práce jdou napříč obory

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Milan Hudec  07.02.2013, 17:07

Ovšem nelze přehlédnout, že čl. 3.11 v ed.1 pojednává o uzemnění, vlastně jsem nepochopil smysl Vaší připomínky.

smyslem mé poznámky je čl. 3.9. ed.1 kde je srozumitelně uvedeno:
systém ochranných opatření před LEMP

toto se o článku 3.11 v ed.2 nedá říci.

Omlouvám se za mylné uvedení čl.3.11 ed.1 správně mělo být 3.9 ed.1.

Milan Hudec:
Obě ed jednoznačně říkají, že hromosvod nemají navrhovat LEMPLOVÉ

Ján Garaj:
Citace: Jan Hájek  10.02.2013, 21:25

Navrhl jsem mu rozhoupání vedení 110 kV a mohl by být schovaný za 10 cm polystyrenu, jakmile by to dokázal, uznal bych svou chybu. Kupodivu odmítl.

Pán Hájek, vážim si vás, ale takéto prirovnanie? To je len fór. Lebo vám napíšem takto. Keď Vy tú 110(100) rozhojdáte vlastnými rukami, tak ja sa za ten polystyrén kľudne schovám. Čo Vy na to? Inak ani za 5m hrubý polystyrén by som to nešiel skúšať. Ale bleskozvody sú naozaj vedené aj po stenách niekde aj 15-20 cm hrubých. To je fakt. Alebo si vymýšlam?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana